24 Φεβ 2009

Το "Déjà vu" στην Ν.Δ. είναι της μόδας. Μόνο που όταν επεναλαμβάνεται η ιστορία γίνεται παρωδία.


Του Στέλιου Κράλογλου

Χαράς Ευαγγέλια για τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου οι προετοιμασίες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος  για νέα αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Μέσω της γνωστής μεθόδου, -που εφάρμοσε με αμφίβολα αποτελέσματα ο Γιώργος Αλογοσκούφης- η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εμφανίσει, λογιστικά τουλάχιστον, μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πρόκειται για το γνωστό «τρυκ» που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οδήγησε πέρυσι σε ανοιχτή ρήξη τον  τέως υπουργό οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη με τον Γ.Γ. της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη. Και αυτό γιατί  η Ε.Ε δεν δέχτηκε τελικά την μεθοδολογία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7%.

Γιατί λοιπόν  η κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι την συγκεκριμένη μέθοδο; Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: 

- Πρώτον: Γιατί η διαδικασία είναι υποχρεωτική και κάθε μέλος της Ε.Ε. καλείται να προβεί σε αναθεώρηση του ΑΕΠ κάθε πέντε χρόνια.

- Δεύτερον: Γιατί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας εκτιμάται ότι το ΑΕΠ  μπορεί αν αυξηθεί κατά 10% και το 2010, ως δια μαγείας, το έλλειμμα της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ  (με αύξηση φυσικά μόνο του παρονομαστή) όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

- Τρίτον: Γιατί μέσα από αυτή τη μέθοδο  μπορεί να ενταχθεί στο ακαθάριστο προϊόν της χώρας, έστω και τυπικά, μέρος της παραοικονομίας που σήμερα φθάνει στο 25% των φορολογικών εσόδων. 

Η αποτελεσματικότητα βέβαια αυτής της μεθόδους επαφίεται στη διπλωματική ικανότητα της κυβέρνησης, καθώς η κοινοτική στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε (Eurostat) έχει ήδη αντιμετωπίσει στο παρελθόν αυτό τον  ελιγμό της Ελλάδας και σίγουρα δεν θα δεχθεί εύκολα αυτή την φορά τα στοιχεία που θα της αποστείλουμε.

Το υπουργείο οικονομίας πάντως αναφέρεται στην αναθεωρήση του ΑΕΠ ως  μια προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας των στοιχείων που αποστέλλουμε στην Ε.Ε. και τονίζει  ότι η μείωση του ελλείμματος μπορεί να προέλθει μόνο από την περικοπή των δημόσιων λειτουργικών δαπανών και ως ακραίο σενάριο, μέσω της επιβολής νέων φόρων. Τα ίδια πράγματα βέβαια ισχυριζόταν το υπουργείο οικονομίας όταν θριαμβολογούσε για την προηγούμενη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% χωρίς να περιμένει ότι μέρες μετά θα την "ψαλίδιζε" η Ε.Ε. στο 9%.

Η νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ λογικά θα προκαλέσει και νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων, καθώς η υπόθεση της απογραφής της Νέας Δημοκρατίας προκλήθηκε με αφορμή τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ την τετραετία 2000-2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: