12 Ιουλ 2010

Επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ!


Επιτέλους ένα θετικό note από τους αναλυτές. Οπως σημειώνει σε νεά έκθεσή της η Citigroup, επιτέλους αρχίζουν αν ρέουν θετικά νέα από την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία μπορεί να βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, όμως τελικά δεν είνναι τόσο σοβαρή και τόσο βαθιά όσο πολλοί φουβόντουσαν πριν δύο μήνες. Επίσης, επισημαίνει ο οίκος, τα δημοσιονομικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2010 είναι άκρως ενθαρρυντικά και δείχνουν πως οι στόχοι του προϋπολογισμού, αυτού του έτους τουλάχιστον, είναι εύκολο να επιτευχθούν. Ο επόμενος έλεγχος από τα κλιμάκια και του ΔΝΤ και της ΕΕ στα τέλη του Αυγούστου, θα δώσει σίγουρα το πράσινο φως για την εκταμίευση και του υπόλοιπου μέρους του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Μετά από πολλούς μήνες συνεχών αρνητικών νέων για την Ελλάδα, οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από αισιοδοξία, σημειώνει η Citi. Οπως ανακοίνωσε και στο report της η Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδατα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας είναι εντός των στόχων του προγράμματος και μάλιστα δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τους στόχους, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση του υπόλοιπου πακέτου διάσωσης.

Πάντως ο οίκος σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν καθώς η δημοσιονομική σύσφιξη θα παραμείνει το μέγα θέμα για τη χώρα για αρκτό διαστημα, και η οικονομική και πολιτική κούραση μπορεί να αρχίσει να βαραίνει την εφαρμογή του προγράμματος.

Ομως οι θετκιές εξελίξεις μειώνουν τους κινδύνους για πτώζευση της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και κάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, μία υπόθεση του πολύ μακρινού μέλλοντος.

Η Citi τονίζει πως, φυσικά η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, την στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη μπει στον δρόμο της ανάκαμψης. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δαπάνες δείχνουν σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης και ο ιδιωτικός τομέας γενικότερα, έχει χτυπηθεί έντονα, τόσο από την κρίση χρέους της χώρας, όσο και από τα μέτρα λιτότητας της οικονομίας.

Ομως, όπως τονίζει η Citi, η ύφεση δεν είναι τόσο σοβαρή στην Ελλάδα, όσο πολλοί φοβόντουσαν ότι θα είναι. Η ελληνική οικονομία δείχνει πως αντιστέκεται αρκετά καλά δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών συνθηκών.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ύφεση της Ελλάδας, δεν θα είναι της τάξης του 4% φέτός, όπως ήταν το βασικό σενάριο του προγράμματος του ΔΝΤ και του ΕΕ για τη χώρα, αλλά σύμφωνα με την Citi, θα είναι ηπιότερη, της τάξης του 3,5% με την πιθανότητα θετικής έκπληξης να είναι εξαιρετικά ισχυρή. Μάλιστα, λόγω του υψηλού πληθωρισμου, η Citi βλέπει πως το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, μπορεί να αναπτυχθεί και όχι να μειωθεί, κοντά στο +1%, κάτι που θα αποτελέσει εξαιρετικό νέο για του στόχους των δημόσιων οικονομικών.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, τα πρόσφατα δημοσιονομικά στοιχεία έχουν δείξει σημαντικές βελτιώσεις κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών. Τα πολύ καλύτερα φορολογικά έσοδα, σίγουρα εξηγούν τα θετικά νέα που έχουν αρχίσει και έρχονται από την Ελλάδα, με το ταμειακό έλλειμμα να σημειώνει σημαντική βελτίωση τον Ιούνιο, καθώς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο για μήνα Ιούνιο, από το 2003.

Η Citi υπογραμμίζει λοιπόν, πως οι δημοσιονομικές προσπάθειες της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν εξαιρετικές και έχουν βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των στοιχείων του προϋπολογισμού, χωρίς να οδγήσουν την οικονομία σε κατάρρευση. Αν και τα επόμενα χρόνια απαιτούν συνέχισει αυτής της καλής προσπάθειας από πλευράς τη ελληνικής κυβέρνησης, οι μέχρι τώρα κινήσεις της ακυρώνουν την πιθανότητα default της χώρας και δείχνουν πως αν ποτέ υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της, θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ότι φοβάται η αγορά.

Ackermann (DB): Θα τα καταφέρει η Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης μπορούν και θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας, Josef Ackermann.

“Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολο της θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους'', είπε ο Ackermann, σε ομιλία του στην Νότιο Κορέα. “Ερχονται πολλά δύσκολα χρόνια για τις χώρες που έζησαν πέραν των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα τους καθώς και να εξισορροπήσουν ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,'' τόνισε.

Ο CEO της γερμανικής τράπεζας εκτιμά επίσης ότι η κερδοφορία στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα υποχωρήσει, λόγω της των υπερβολικά πολλών κανονισμών αλλά και της έλλειψης συντονισμού παγκοσμίως.

Ο Ackermann προβλέπει ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα έχει περισσότερους κανονισμούς, ενώ θα είναι λιγότερο διεθνές και λιγότερο κερδοφόρο. Ωστόσο, ελπίζει πως θα είναι αρκετά σταθερό και ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει τις τράπεζες να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: