12 Ιουλ 2010

Πτώση κατά 7,7 % στις τιμές ακινήτων το α' 4μηνο 2010

Κατά 7,7 % μειώθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στο πρώτο τετράμηνο του 2010 ενώ δεν αποκλείεται η πτώση στο τέλος του 2010 να διαμορφωθεί σε διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η εταιρία Propindex (των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Αlpha και Eurobank) σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.

Η πτώση των τιμών είναι 5,4 % στην Αττική, 9,8 % στη Θεσσαλονίκη, 14,1 % στη Λάρισα, 8,8 % στα Ιωάννινα, 6,3 % στην Πάτρα και 1,3 % στο Ηράκλειο. Για το λεκανοπέδιο η μεγαλύτερη υποχώρηση (πάντα στο πρώτο τετράμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) καταγράφεται στην Ανατολική Αττική (12,7 %), στα Δυτικά προάστια (11,6 %) ενώ στο κέντρο οι τιμές υποχώρησαν κατά 7,8 %, στα Νότια προάστια 5,6 % και στα Βόρεια 2,6 %. Συνολικά 13 από τις 34 ομάδες περιοχών ανά την Ελλάδα, εμφανίζουν πτώση τιμών πάνω από 10 %.

Η πτώση στο πρώτο τετράμηνο του έτους είναι συνέχεια της υποχώρησης των τιμών το 2009, που έφθασε κατά μέσο όρο πανελλαδικά στο 5,9 % με αποτέλεσμα οι τιμές των διαμερισμάτων να υποχωρήσουν στο τέλος του χρόνου στα επίπεδα του 2006. Όπως αναφέρθηκε το 2009 καταγράφηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία μείωση της ονομαστικής αξίας των διαμερισμάρων. Και την περυσινή χρονιά τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν τα Ανατολικά και Δυτικά προάστια της Αθήνας.

Από τα στοιχεία της Propindex προκύπτει στροφή των αγοραστών σε παλαιότερα ακίνητα καθώς το ποσοστό εκείνων που αγοράζουν νεόδμητα ή ηλικίας έως 5 ετών μειώθηκε σε 26,3 % από 30,2 % πέρυσι.

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει και ο δείκτης των κενών εμπορικών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Τα διαθέσιμα καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν στο 17,7 % του συνόλου, από 16,7 % πέρυσι ενώ στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο το ποσοστό ανέβηκε στο 18,7 %, από 17 % πέρυσι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο γεν। διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής κ. Α. Καρυτινός και ο γεν. διευθυντής της Alpha Αστικά Ακίνητα κ. Α. Λεούσης ανέφεραν ότι στα μεν νεόδμητα ακίνητα οι αντικειμενικές είναι χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές αλλά στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα όπως και στα βιομηχανικά ακίνητα, σε αποθήκες, κλπ. οι αντικειμενικές είναι πολλαπλάσιες από τις πραγματικές και τα ποσοστά αποκλίσεων φθάνουν στο 60, 70 ή ακόμη και στο 90 %. Όπως ανέφεραν υπάρχουν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας με αξία μεταπώλησης που δεν αντικατοπτρίζει ούτε την αξία του οικοπέδου, καθώς βρίσκονται σε παλιά κτίρια, οι συνιδιοκτήτες δεν συμφωνούν να τα εκσυγχρονίσουν και διατίθενται για μίσθωση αποκλειστικά σε οικονομικούς μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: