12 Ιουλ 2010

Χαμηλότερα ενοίκια έως 20%



Χαμηλότερα ενοίκια κατά 15%-20%, έπειτα από χρόνια συνεχούς ανόδου, μπορούν να βρουν πλέον όσοι αποφασίσουν να μισθώσουν κατοικία.

Τα παζάρια μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών δίνουν και παίρνουν, τόσο στις καινούργιες μισθώσεις όσο και στις επαναδιαπραγματεύσεις των υφισταμένων, με τη μείωση των ενοικίων, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα σπίτια, να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στο 30%.

Δείγμα ότι οι δύο πλευρές «τα βρίσκουν» είναι το γεγονός ότι τα νέα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν κατατεθεί από την αρχή του έτους στην Εφορία είναι κατά 40%-50% λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επικαλούμενοι την κρίση όλο και περισσότεροι μισθωτές επιτυγχάνουν να μειώσουν το ποσό που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες του ακινήτου όπου διαμένουν, οι οποίοι έχουν γίνει πολύ διαλλακτικοί. Κι αυτό διότι φοβούνται ότι θα χάσουν τον ενοικιαστή τους (πόσω μάλλον αν αυτός είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του), ενώ γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλο που θα είναι πρόθυμος να πληρώσει το ίδιο ποσό.

Ακόμη και στην κατηγορία γκαρσονιέρες - δυάρια, όπου είχαμε συνηθίσει λόγω της μεγάλης ζήτησης και της μικρής διαθεσιμότητας τα ενοίκια να διατηρούνται σταθερά παρά την κρίση, τώρα είτε έχουν παγώσει, είτε ακολουθούν πτωτικές τάσεις. Για παράδειγμα, 50 τ.μ. στου Ζωγράφου που πέρυσι μισθωνόταν προς 440 ευρώ, φέτος ενοικιάζεται προς 400 ευρώ.

Παραδείγματα μειώσεων
Επίσης, διαμέρισμα περίπου 80 τ.μ. στου Ζωγράφου ενοικιάζεται φέτος 560 ευρώ τον μήνα έναντι 640 ευρώ πέρυσι (-12,5%). Το ίδιας επιφάνειας ακίνητο στα Ανω Ιλίσια και τη Νέα Σμύρνη μισθώνεται προς 580 ευρώ έναντι 720 ευρώ πέρυσι (-19%), ενώ διατίθεται φθηνότερα περίπου κατά 15% από πέρυσι σε Παγκράτι, Φιλοθέη, Πολιτεία, Αλιμο, κατά 13% σε Καλλιθέα, Π. Ψυχικό και κατά 17% σε Πατήσια και Νέο Κόσμο.

Το βέβαιο είναι ότι οι μειώσεις είναι γενικευμένες και αφορούν κάθε κατηγορία ακινήτου (μικρά διαμερίσματα, τριάρια, μεγαλύτερα ακίνητα) σε όλη την Ελλάδα. Στην άποψη αυτή συγκλίνει σχεδόν το σύνολο του μεσιτικού κόσμου που ασχολείται με την αγορά μισθώσεων, όπως οι υπεύθυνοι του δικτύου Αspis Real Εstate, o Γιώργος Χουλιάρας από τη διαδικτυακή υπηρεσία αγγελιών Rento. gr και ο Θεμιστοκλής Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου γραφείων Εreal estate, από τους οποίους και προέρχονται τα στοιχεία.

Και στα καταστήματα
Μετά την ψήφιση του νόμου Κατσέλη, που κάνει πιο εύκολο για έναν έμπορο να σπάσει το συμβόλαιό του πριν από τη λήξη του, οι επαναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματιών- ιδιοκτητών για το μίσθωμα έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κι άλλο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και πάλι τα ποσοστά αυτά είναι μικρά ώστε να αποτρέψουν τα λουκέτα μπροστά στην πτώση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2009 έως σήμερα οι μειώσεις ανέρχονται σε 20% στις κύριες εμπορικές πιάτσες και σε 30% στις περιφερειακές. Για παράδειγμα στην Ερμού, τα 250 ευρώ του 2009 έχουν γίνει σήμερα 200 ευρώ (-20%) με πτωτική τάση. Στις πιάτσες του Χαλανδρίου, της Νέας Σμύρνης, της Καλλιθέας και της Ν. Ιωνίας τα 150 ευρώ έχουν γίνει 100 ευρώ (33%), ενώ μεγάλη βουτιά καταγράφεται στις δευτερεύουσες περιοχές της Αχαρνών και της Πατησίων (43% και 37% αντίστοιχα).

ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ μισθώσεις οι επαναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματιών- ιδιοκτητών για το μίσθωμα έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κι άλλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: