4 Σεπ 2010

Χειρότερη η Ελλάδα από την Αργεντινή και τη Ρωσία, υποστηρίζει η Bank of Japan

Κατώτερη θεωρεί την οικονομία της Ελλάδας και φτωχότερο τον τραπεζικό της κλάδο από ότι ήταν η Ρωσία και η Αργεντινή όταν βρίσκονταν σε περίοδο κρίσης χρέους, δήλωσε η Bank of Japan στο σημερινό της report σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές...




Στο report αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι δείκτες ελλείμματος, ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού χρέους, είναι πολύ χειρότεροι, από αυτούς που είχαν η Ρωσία και η Αργεντινή, όταν αντιμετώπισαν το πρόβλημα της χρεοκοπίας καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η BoJ θεωρεί ότι η παρουσία της Ελλάδα στους κόλπους της ΕΕ λειαίνει αρκετά τα προβλήματα της χώρας, ενώ το σχέδιο διάσωσης της από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ βοηθά στην μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την οικονομία της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έφτασε σε αθλία κατάσταση το 1998 όταν στην προεδρία ήταν ο Γιέλτσιν. Ο πρόεδρος είχε αναγκαστεί να ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, την κατά 34% υποτίμηση του νομίσματος. Γύρω στα 22 δισ. δολ. ήταν η βοήθεια του ΔΝΤ στη Ρωσία, η οποία όμως δεν κατάφερε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις .Η Ρωσία θεωρήθηκε κατ΄ εξοχήν το παράδειγμα χώρας, στην οποία το ΔΝΤ προχωρούσε στην εκταμίευση των συμφωνηθέντων παρότι δεν εφαρμόζονταν τα απαιτούμενα μέτρα.
Η διαχείριση της κρίσης στην Αργεντινή προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στο κύρος του ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000. Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 40% καθώς οι οροί του ταμείου ήταν ασφυκτικοί. Τον Δεκέμβριο του 2001 η νέα κυβέρνηση υπό συνθήκες πανικού κήρυξε πτώχευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: