4 Σεπ 2010

ΥΠΟΙΚ: Απόφαση για διόρθωση λαθών στο έντυπο Ε9 του 2009

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη τους στο έντυπο Ε9 για τα ακίνητα και να ζητήσουν επανεκκαθάριση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και της έκτακτης εισφοράς ακινήτων 2009, παρέχει το υπουργείου Οικονομικών στους φορολογούμενους.

Με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος για τη διόρθωση τυχόν λαθών στο Ε9.

Όπως ορίζεται στην απόφαση, διορθώσεις που αφορούν το έτος 2008 και δεν έγιναν από το φορολογούμενο, πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ έτους 2009.

Οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που αφορά τα έτη 2005 έως και 2008 πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009 (έντυπο Ε9).

Για τις διορθώσεις που πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της καταβολής μήνα, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ειδικά για την πρώτη εκκαθάριση Ε.Τ.ΑΚ. και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 της 22ας Ιουνίου 2010, οι διορθώσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι 30/9/2010.

Αν ο φορολογούμενος διαφωνεί με τα στοιχεία του εκκαθαριστικού του ΕΤΑΚ έχει τη δυνατότητα με την υποβολή του εντύπου Ε9 του 2009 να διορθώσει: στοιχεία της συζύγου και των προστατευομένων τέκνων, καθώς και περιγραφικά στοιχεία ακινήτου τα οποία εμφανίζονται λανθασμένα στο εκκαθαριστικό (νομός, δήμος, διεύθυνση ακινήτου, δρόμοι που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο, προσόψεις, όροφος, έτος κατασκευής, προσθήκη ή διαγραφή ακινήτου ή εμπράγματων δικαιωμάτων κλπ).

Τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης απαιτεί την αναγραφή του λόγου μεταβολής της καθώς και τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου.

πηγή : www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: