Διακύμανση ελληνικού spread 1/4-1/9
24 Σεπ 2010
Η Ελένη Πορτάλιου μαζί με τους εφοπλιστές της ξηράς
21 Σεπ 2010
Όταν ο Σαμαράς "μηδενίζει" τον Σαμαρά!
Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για το περίφημα "λεφτά υπάρχουν" το οποίο κατά τη γνώμη του ήταν μια "πολιτική εξαπάτηση" που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Σεβαστή η γνώμη του. Πάμε παρακάτω...
Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το έλλειμμα ο κ.Σαμαράς δήλωσε:
Να πάμε στο συνολικό έλλειμμα. Το δικό μας το πρόγραμμα μηδενίζει το συνολικό έλλειμμα στο τέλος του ΄11. Με το Μνημόνιο στο τέλος του '14 θα έχουμε ακόμα έλλειμμα 2,6%.
Σε μια πιο σύνθετη διατύπωση του "λεφτά υπάρχουν", ο κ.Σαμαράς υπόσχεται αυτό που για τους πάντες φαίνεται αδύνατο. Δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος σε 1,5 χρόνο από σήμερα και...
...μάλιστα επικαλείται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Για να δούμε όμως τι προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας όπως παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Ζάππειο:

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του 2011 το έλλειμμα θα βρίσκεται περίπου στο 5%, σίγουρα πάντως δεν θα έχει μηδενιστεί όπως ανέφερε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ! Ο ίδιος αναιρεί αυτά που παρουσιάζει ως "Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την Κρίση" !
Για κάποιο περίεργο λόγο, κανένα ΜΜΕ δεν πρόσεξε τη συγκεκριμένη ανακολουθία. Τα συμπεράσματα δικά σας...
από Παραπολιτική
ΝΔ
Πώς έχουν τα πράγματα
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η κατάσταση της χώρας σήμερα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με αυτή της περασμένης άνοιξης. Και την άποψη αυτή στηρίζω στα παρακάτω στοιχεία:
- Την άνοιξη, η χώρα αναζητούσε διέξοδο στο πρόβλημα της άμεσης χρεοκοπίας, καθώς αδυνατούσε να πληρώσει υποχρεώσεις ύψους 18 περίπου δισεκ. ευρώ, που γίνονταν απαιτητές γύρω στις 20 Μαϊου 2010.
- Πέραν από την αδυναμία της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μαϊου, κανείς δε μπορούσε να φαντασθεί τους τρόπους με την οποία η χώρα θα εξασφάλιζε κεφάλαια, τόσο για την πληρωμή των υπόλοιπων υποχρεώσεων που θα γίνονταν απαιτητές εντός του έτους, όσο επίσης και εξεύρεσης κεφαλαίων για την τρέχουσα λειτουργία του Κράτους.
- Το κλίμα στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και κάθε εξέλιξη προβαλλόταν ως πρωτοσέλιδη και πάντα με μία αρνητική χροιά.
- Η ρευστότητα στην οικονομία βρίσκονταν στο ναδίρ, τόσο σε επίπεδο τρέχουσας καθημερινότητας, όσο και σε επίπεδο μεσομακροχρόνιας προοπτικής.
- Δεν υπήρχε καμία πολιτική και κανένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, πέραν των “σπασμωδικών” που είχαν ληφθεί, χωρίς κάποιο προγραμματισμό και χωρίς αυτά να μπορούν να έχουν συνέχεια μέσα στο χρόνο.
- Η χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως το τραπεζικό σύστημα φαίνονταν να έχουν καταδικασθεί σε μία καταστροφή και μακροχρόνια απαξίωση.
Σήμερα, μετά την (αναγκαστική) ένταξη της χώρας στο μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (και με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), η χώρα, έχει τουλάχιστον επιλύσει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των υποχρεωτικών εξοφλήσεων παλαιότερων δανείων, αλλά και του δανεισμού για την κάλυψη των νέων αναγκών που προκύπτουν. Δηλαδή, η χώρα έχει αποφύγει την χρεοκοπία στην οποία -εν μέσω πανικού- με βεβαιότητα θα κατέληγε το Μάιο, έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 110 δισεκ. ευρώ (ενδεχόμενα και περισσότερα) έως και το 2012 και έχει πάρει μία παράταση και μία “ανάσα” ζωής, ενώ παράλληλα έχει εισέλθει σε ένα (σκληρό μεν, αλλά απαραίτητο μετά την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει) “πρόγραμμα εξυγίανσης.
Παράλληλα όμως, από το Μάιο έως σήμερα, έχουν συμβεί και οι παρακάτω εξελίξεις:
- Έχει υπάρξει μία πρώτη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της λειτουργίας του Κράτους. Μία προσπάθεια που μπορεί να μην έχει τελεσφορήσει, αλλά η οποία όμως έχει ξεκινήσει και έχει αρχίσει να αποδίδει κάποιους πρώτους καρπούς.
- Έχει μειώσει σημαντικά το έλλειμμά της και -κατά τα φαινόμενα- θα επιτευχθεί ο στόχος του 8,1% επί του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
- Έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της στο εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι εμφανές από το πλήθος θετικών άρθρων που -πλέον- δημοσιεύονται.
- Πέραν του “μηχανισμού στήριξης” της χώρας μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει έναν ευρύτερο μηχανισμό στήριξης για τα κράτη μέλη της Ένωσης (μεγέθους 750 δισεκ. ευρώ), μέσα από τον οποίον η ΕΚΤ παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων και αγοράζει ομόλογα των “αδύναμων” κρατών μελών. Εκτιμάται ότι, μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 60 δισεκ. ευρώ, σε τιμή περίπου στο 70% έως 73% της ονομαστικής τους, τα οποία -κατά την εκτίμησή μας- θα αναδιαρθώσει στο προσεχές μέλλον, μετά από συμφωνία με την ελληνική Κυβέρνηση.
- Η γενικότερη εικόνα των “αδύναμων” κρατών της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι για προσφυγή και άλλης χώρας στους μηχανισμούς στήριξης της Ε.Ε., έχουν μειωθεί. Αλλά ακόμη και εάν υπάρξει κάποια νέα προσφυγή, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για την Ευρωζώνη, ή ακόμη και για το ευρώ.
17 Σεπ 2010
"Σε έκτακτη ανάγκη η Αθήνα"

Ο υποψήφιος δήμαρχος ανακοίνωσε το όνομα του συνδυασμού του, το οποίο είναι «Δικαίωμα στην Πόλη», αναφερόμενος ταυτόχρονα στην υπερκομματική του ταυτότητα, καθώς στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους. Ακολούθως ο κ. Καμίνης έδωσε το στίγμα των στόχων του για τον Δήμο Αθηναίων, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στους εκάστοτε δημάρχους που τον διοίκησαν.
«Επί ένα τέταρτο του αιώνα, με αποκορύφωμα τη σημερινή δημοτική αρχή» η Αθήνα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έγινε ένα «παλαιοκομματικό απολίθωμα». Χαρακτήρισε «κραυγαλέα αποτυχία» τον τομέα καθαριότητας, ενώ έδωσε έμφαση στην κρίση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, η οποία «συμπυκνώνει με τρόπο εκρηκτικό όλα τα προβλήματα» της πόλης. Πρότεινε την καταγραφή των μεταναστών και την εγκατάστασή τους σε χώρους υποδοχής εκτός της Αθήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, μαζική νομιμοποίηση.
13 Σεπ 2010
Ντανιέλ Κον Μπεντίτ Στο έλεος των βιομηχανιών όπλων η Ελλάδα
Πράγματι, αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Αμυνας μονογραφούσαν τα συμβόλαια για την αγορά δύο επιπλέον υποβρυχίων «τύπου 214», κόστους ενός δισ. ευρώ, εκτός των τεσσάρων που έχουμε παραγγείλει και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί. Το συμβόλαιο, μάλιστα, υποχρεώνει την ελληνική πλευρά στην άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους νέους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την Abu Dhabi Mar και την Thyssen, και τους Γερμανούς σε ρόλο συνεταίρου. Και να σκεφτεί κανείς, ότι προ 2-3 ετών οι Γερμανοί προσέφεραν στην Ελλάδα σχεδόν τζάμπα δυο υποβρύχια «τύπου 209». Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις -αν και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε σχέση με τα υποβρύχια ντιλ- για έξι γαλλικές φρεγάτες μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το πρόγραμμα υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 6 δισ. ευρώ. Οπως κι αν τα μετρήσει κανείς, δεν είναι λίγα.
Στο ίδιο μήκος κύμματος, για νέους εξοπλισμούς, κινήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Στη Αθήνα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι πήραν τη σκυτάλη και έφεραν ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που προχώρησε σε περικοπές 4 δισ. ευρώ στις αμυντικές της δαπάνες.
Αν και δεν το συνηθίζει, ο υπουργός Αμυνας θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η αναφορά σε διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεν είναι ακριβής». Κατά κυριολεξία, πράγματι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται, αφού τώρα πια πέφτουν οι υπογραφές. Προσθέτει δε με έμφαση ότι τα «ζητήματα της αμυντικής πολιτικής δεν εμπίπτουν στο πεδίο του μνημονίου».
Ακροβατώντας μεταξύ ουσίας και πραγματικότητας, απαντά ότι επί υπουργίας του «δεν έχει ανοίξει κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά με συστηματικό τρόπο επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα των τελευταίων πολλών ετών». Κατά τον υπουργό, πρόκειται για διευθετήσεις ανειλημμένων υποχρεώσεων προηγούμενων κυβερνητικών περιόδων. Αυτό εννοούσαν στο ΠΑΣΟΚ όταν προεκλογικά υποσχόταν την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων;
Dans l'hémicycle: Daniel Cohn-Bendit répond à Barroso
Ανέβηκε από EurodeputesEE. - Δείτε τα πιο νέα video.
10 Σεπ 2010
Μαύρη τρύπα ενάμισι δισ. ευρώ στους δήμους
Οι πλέον χρεωμένοι δήμοι:
Στη λίστα που παρουσιάζεται, εμφανίζονται τα χρέη των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Δήμους:
Πειραιά: χρέος 131.128.767 ευρώ
Αθηναίων: χρέος 129.492.613 ευρώ
Αχαρνών: χρέος 55.227.003 ευρώ
Αμαρουσίου: χρέος 52.216.609 ευρώ
Θεσσαλονίκης: χρέος 42.677.741 ευρώ και 33.500.000 ευρώ οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
Ασπροπύργου: χρέος 41.738.337 ευρώ
Ρόδου: χρέος 41.263.506 ευρώ
Νίκαιας: χρέος 40.036.501 ευρώ
Περιστερίου: χρέος 37.984.492 ευρώ
Ιωαννίνων : χρέος 32.433.246 ευρώ
Ζωγράφου: χρέος 26.486.485 ευρώ και 30.000.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους
Άνω Λιοσίων: χρέος 24.847.223 ευρώ και 35.000.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους
Καρδίτσας: χρέος 18.533.122 ευρώ
Φυλής: χρέος 17.956.832 ευρώ
Τρικάλων: χρέος 17.693.165 ευρώ
Μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των δήμων ανακαλύπτει σιγά σιγά το υπουργείο των Εσωτερικών, η οποία έρχεται να προστεθεί σε βεβαιωμένα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Τα πρώτα δείγματα επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού φαίνεται ότι δείχνουν οφειλές προς τρίτους, οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν ως και το ένα δισ. ευρώ και να τινάξουν στον αέρα τους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας.
Ασφαλείς εκτιμήσεις περί τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αναφέρονται σε περίπου 30 δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις να εντοπίζονται στην Αττική. Την ίδια στιγμή οι αιρετοί ερμηνεύουν την κακή οικονομική τους κατάσταση με τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, που έφτασε ως και το 35%, εξέλιξη η οποία, όπως υποστηρίζουν, τους κάνει να ασφυκτιούν οικονομικά.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Σε αυτό το κλίμα ξανανοίγει ο φάκελος του σκανδάλου της υπεξαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο εξελισσόταν για χρόνια υπό τη διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου. Επειτα από αυτά μέρος των καταθέσεων του δήμου έχει παγώσει με εντολή του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα σύντομα να προστεθεί και ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας σε αυτούς που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις ανελαστικές τους δαπάνες.
Δήμος Αθηναίων
Την ίδια ώρα η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και η ανάγκη για δημιουργία ενός οικονομικού «μαξιλαριού» οδήγησαν στη λήψη νέου δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ και τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ν. Βαφειάδη, πλήρωσε πέρυσι 54 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια μειώνοντας τις συνολικές του υποχρεώσεις από τα 182 στα 130 εκατομμύρια ευρώ.
Την τριετία 2007-2009 διαμορφώθηκε στο Δήμο Αθηναίων ταμειακό έλλειμμα 107.275.298,63 εκατ. ευρώ και το 2010 θα αυξηθεί ακόμη κατά 30 εκατ. ευρώ.
Η πορεία του ελλείμματος αναλύεται ως εξής:
2007 έλλειμμα:15.213.794,11
2008 έλλειμμα: 34.370.446,89
2009 έλλειμμα: 57.691.057.63
Ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη ότι «ψεύδεται», τα χρέη του δήμου είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσιάζονται υπερβαίνουν τα 170 εκατομμύρια ευρώ- ενώ το νέο δάνειο ελήφθη κατά παράβασιν των προβλέψεων του Δημοτικού Κώδικα, αφού δεν τηρήθηκε η ρητή πρόβλεψη για ειδική αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την έγκρισή του.
Δήμος Πειραιά
Δεινή είναι και η θέση του Δήμου Πειραιά. Προ ημερών ο δήμαρχος κ. Π. Φασούλας παραδέχθηκε ότι το ταμείο του δήμου θα «στεγνώσει» ολοκληρωτικά στις 13 Αυγούστου καθιστώντας την παύση πληρωμών αναπόφευκτη. Χθες ο κ. Φασούλας είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών του τρίτου δήμου της χώρας. Πάντως χθες ο κ. Φασούλας μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «καταλήξαμε σε μια λύση που αν τηρηθούν όσα συμφωνήσαμε τα προβλήματα στάσης πληρωμών θα πάψουν να υπάρχουν στον Πειραιά» .
Δήμος Αμαρουσίου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος κουβαλάει στο άρμα του χρωστούμενα από το παρελθόν που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ! Η νυν δημοτική αρχή του κ. Γ. Πατούλη σημειώνει ότι την παρελθούσα τριετία προχώρησε σε δανεισμό 37,2 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων ύψους 42 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 21 εκατ. ευρώ και ενός δανείου προς την τράπεζα Μπερ Στερνς. Μάλιστα ο κ. Πατούλης έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει την προηγούμενη εβδομάδα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, με την οποία ζητούσε να μάθει τα αποτελέσματα των δικαστικών ερευνών για τη δημιουργία υπέρογκων χρεών στον Δήμο Αμαρουσίου, που διενεργούνται εδώ και δυόμισι χρόνια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Κλειστός παρέμεινε χθες ο Δήμος Ζακυνθίων από τους 160 εργαζομένους του, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί μισθούς και επιδόματα εδώ και αρκετό καιρό, ενώ κατάληψη πραγματοποίησαν και οι υπάλληλοι του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου, οι οποίοι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος από τις αρχές του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σοβαρά οικονομικά ανοίγματα έχει ένας μεγάλος αριθμός δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Ανω Λιοσίων, Αχαρνών, Νίκαιας και Περάματος. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτύπωση των πραγματικών χρεών τους αποτελεί πραγματικά δύσκολο έργο, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ κ. Ι.Μουράτογλου, «κανένας δεν τα ξέρει και δεν μπορεί να τα ελέγξει».
9 Σεπ 2010
Τι είναι η Κρατική πτώχευση;
Αυστηρές ποινές στους φοροφυγάδες Έλεγχοι για ξέπλυμα χρήματος.
Με τις αυστηρές ποινές και τους ελέγχους που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος θα απειλούνται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 120.000 ευρώ που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων πάνω από 15.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σήμερα στις εφορίες στα ελεγκτικά κέντρα και στο ΣΔΟΕ.
Ετσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελέγχονται εξονυχιστικά για ξέπλυμα χρήματος και εφόσον προκύπτει κάτι τέτοιο θα τους επιβάλλεται άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφονται συγκεκριμένα οι παραβάσεις, οι οποίες θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτές είναι:
- η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ)
- η μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ
- η παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
- η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
- η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση
- η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας
- τα αδικήματα λαθρεμπορίας.
Αύξηση 3% στις εξαγωγές το α’ εξάμηνο του 2010. Μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 27,2%
Η θετική αναστροφή της πορείας των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος σε 12.714 εκ. € έναντι 17.471 εκ. € στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 (-27,2%).
Η ανοδική ώθηση των εξαγωγών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών προς τις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως όμως στην κατά 2,8% αύξησή τους προς τον ανεπτυγμένο κόσμο (χώρες ΟΟΣΑ) που απορρόφησε πάνω από το ήμισυ (57,8%) της αξίας τους.
Συγκεκριμένα αυξημένες ήταν οι εξαγωγές προς τους εταίρους στην ΕΕ(27) κατά 6,8%, τις χώρες των Βαλκανίων (1,5%), την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (22,5%), τη Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (8,4%) και τη Ν.Α. Ασία (46,3%), ενώ μείωση σημειώθηκε προς τις χώρες της Β. Αμερικής (-26,6%), τις Υπόλοιπες χώρες ΟΟΣΑ (-9,3%), τις χώρες της Αφρικής (-31,1%) και της Λατινικής Αμερικής (-21,1%).
Κατά χώρες σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών προς τη Γερμανία κατά 8,4% (845 εκ. € στο εξάμηνο του 2010) και το Ην. Βασίλειο κατά 51,4% (427 εκ.€) οι οποίες είναι από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας και επανέκτησαν σημαντικά μερίδια στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Αξιοσημείωτη επίσης ήταν και η αύξηση των εξαγωγών προς την Τουρκία κατά 28,8% (383 εκ. €), τη Ρουμανία κατά 11,4% (306 εκ. €), τη Ρωσία κατά 31% (127 εκ. €), τα Ην. Αρ. Εμιράτα κατά 58,1% (78 εκ. €) και την Κίνα κατά 55,8% (71 εκ. €).
Αντίθετα, μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά -34,9% (255 εκ. €), την Ελβετία κατά -62,4% (81 εκ .€) και την Αίγυπτο κατά -16% (85 εκ. €).
--- Οι επιδόσεις κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων
Σημειώνεται, ότι η ανοδική πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας μας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αύξησης των εξαγωγών σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, εκτός των καυσίμων -που κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με του πρώτου εξαμήνου του 2009- και ιδίως των βιομηχανικών προϊόντων. Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ενίσχυσαν το ήδη υψηλό ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (από 58,5% σε 58,9% στο εξάμηνο του 2010), καθώς σε αξία αυξήθηκαν κατά 2,3% και έφτασαν σε 4.318 εκ.€ από 4.222 εκ.€.
Η μικρή αύξηση (1%) της αξίας των εξαγωγών «αγροτικών προϊόντων», οδήγησε σε αύξηση της συμμετοχής τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών από 24,5% σε 24,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2010, και οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών της κατηγορίας «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» κατά 5,6% (από 1.358 εκ.€ σε 1.434 εκ.€), που υπερκάλυψε –λόγω του υψηλού ποσοστού συμμετοχής (79%) στην εν λόγω κατηγορία- τις μειώσεις στις κατηγορίες «ποτά & καπνός» (κατά -12,6%, στα 243 εκ.€ από 278 εκ.€) και «λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής πρέλευσης» (κατά -15%, στα 129 εκ.€ από 151 εκ.€ στο εξάμηνο του 2009).
Στάσιμες παρέμειναν οι εξαγωγές «καυσίμων» (655 εκ.€), με ποσοστό συμμετοχής 9,1% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές των «πρώτων υλών» κατά 16,3% (από 353 εκ.€ σε 411 εκ.€) με ποσοστό συμμετοχής 5%, καθώς και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας «είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες» που αυξήθηκαν κατά 30,4% (από 149 εκ.€ σε 195 εκ.€), αλλά συμμετέχουν με πολύ μικρό ποσοστό (2,1%) στις συνολικές εξαγωγές.
Άλμα εξαγωγών προς Ρωσία, Λευκορωσία το α΄ εξάμηνο
Αύξηση των εξαγωγών μας προς Ρωσία της τάξεως του 30,99% σε ευρώ και μεγάλη μείωση των εξαγωγών των προϊόντων προέλευσης Ρωσίας προς τη χώρα μας κατά -52,24% προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας σχετικά με την πορεία του διμερούς εμπορίου Ρωσικής Ομοσπονδίας-Ελλάδας.
Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο 2010, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 126,97 εκατ. ευρώ έναντι 96,93 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα 2009. Παράλληλα, οι ρωσικές εξαγωγές προς Ελλάδα παρουσίασαν μεγάλη μείωση κατά -52,24% και από 1,26 δισ. ευρώ περιορίστηκαν στα 605,30 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο 2010.
Ο όγκος εμπορίου παρουσίασε μείωση κατά -46,32% και από 1,36 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο 2009, περιορίστηκε στα 732,28 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Αναλυτικότερα:
- Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 30,99% οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των εξαγωγών των δασμολογικών κατηγοριών 43.03 (γουνοδέρματα, γουναρικά), 85.17 (ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία), 08.09 (φρούτα νωπά), ενώ σημαντική θεωρείται η αύξηση που παρουσιάζεται στη δασμολογική κατηγορία 03.02 (ψάρια νωπά, με εξαίρεση τα φιλέτα). Για τις δασμολογικές κατηγορίες 85.17 (ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία) και 89.01 (πλοία για μεταφορά προσώπων ή εμπορευμάτων), σαφέστερη εικόνα θα προκύψει με τα στατιστικά στοιχεία των επόμενων τριμήνων.
- Οι εξαγωγές της Ρωσίας παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά -52,24%, που οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών των δασμολογικών κατηγοριών 27.09 (λάδια ακατέργαστα από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά) και 27.10 (λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά). Αντίθετα, αύξηση παρουσίασε η εξαγωγή προϊόντων της δασμολογικής κατηγορίας 27.11 (αέρια πετρελαίου και άλλοι αέριοι υδρογονάνθρακες). Το γεγονός αυτό, καθώς και η επισήμανση της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι τα πετρελαιοειδή εμφανίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια στα στατιστικά στοιχεία του τέλους του έτους, μας οδηγεί στο να διατηρούμε επιφυλάξεις για μερική έστω αλλαγή της μέχρι σήμερα διαφαινόμενης εικόνας των ρωσικών εξαγωγών προς Ελλάδα, αφού οι ανωτέρω κατηγορίες αφορούν το 65% περίπου των ρωσικών εξαγωγών προς Ελλάδα.
- Στις υπόλοιπες δασμολογικές κατηγορίες, πλην προϊόντων ενέργειας, παρατηρούνται σαφώς αυξητικές τάσεις στις ρωσικές εξαγωγές προς Ελλάδα.
- Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος με τη Ρωσία ήταν σημαντική, αφού το αρνητικό μας ισοζύγιο με τη χώρα αυτή μειώθηκε κατά 59,13% και ανήλθε στα -478,32 εκατ. ευρώ, από αρνητικό ισοζύγιο της τάξεως των -1,17 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο 2009.
- Επίσης, παρατηρείται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία είναι λιγότερο συγκεντρωμένες σε κατηγορίες προϊόντων, αφού τα 10 πρώτα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα κατέχουν το 64,17% του συνόλου των προϊόντων, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα αφορούν, κατά μεγάλο μέρος, σε εξαγωγές προϊόντων ενέργειας.
Διμερές εμπόριο Λευκορωσίας - Ελλάδας
Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς Λευκορωσία της τάξεως του 11,25% σε ευρώ και πολύ μικρή αύξηση των εισαγωγών προϊόντων προέλευσης Λευκορωσίας προς τη χώρα μας κατά +0,23% προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος σχετικά με την πορεία του διμερούς εμπορίου Λευκορωσίας-Ελλάδας.
Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο 2010, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 3,506 εκατ. ευρώ έναντι 3,151 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα 2009. Παράλληλα, οι λευκορωσικές εξαγωγές προς Ελλάδα παρουσίασαν πολύ μικρή αύξηση κατά +0,23% και από 0,598 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 0,599 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο 2010.
Ο όγκος εμπορίου παρουσίασε αύξηση κατά +9,49% και από 3,75 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο 2009, ανήλθε στα 4,10 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Αναλυτικότερα:
- Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 11,25% οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των εξαγωγών των δασμολογικών κατηγοριών 08.09 (φρούτα νωπά), 08.10 (άλλοι καρποί και φρούτα νωπά), ενώ οι δασμολογικές κατηγορίες 33.04 (προϊόντα ομορφιάς και μακιγιάζ) και 76.07 (φύλλα και ταινίες από αλουμίνιο), που αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο όγκο, παρουσιάζουν μεγάλη ή μικρή μείωση, αντίστοιχα.
- Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,23%, που οφείλεται, εν πολλοίς, στην εμφάνιση προϊόντων σε διάφορες δασμολογικές κατηγορίες, για πρώτη φορά. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο να διατηρούμε επιφυλάξεις για τη μελλοντική πορεία των λευκορωσικών εξαγωγών προς Ελλάδα, οι οποίες, προς το παρόν, εμφανίζονται να έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα.
4 Σεπ 2010
Η ιστορία της Αργεντινής και η σχέση της με Ιρλανδία και Ελλάδα

- Άδικο; Στην πραγματικότητα η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το πιο δίκαιο πράγμα που μπορεί να συμβεί, όχι μόνο για τη χώρα που έχει δανειστεί αλλά και για τους επενδυτές που ΔΕΝ έχουν δανείσει αυτή τη χώρα, όσο και αν φαίνεται παραδοξολογία. Ας πάρουμε ένα όχι και τόσο υποθετικό παράδειγμα. Μια χώρα (Α) δανείζεται με ομόλογα που δίνουν τόκο 3% και μια άλλη (Β) με 5%. Ερώτημα κρίσης: τι θα πρέπει να κάνει η χώρα Β σε (ας πούμε) δέκα χρόνια ώστε να μην αδικηθούν οι ομολογιούχοι που επένδυσαν στην χώρα Α (σωστά διαβάσατε, στη χώρα Α). Ας βάλουμε κάτω τα νούμερα: όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα της χώρας Α αξίας 100 ευρώ θα έχουν εισπράξει 30 ευρώ σε τόκους και θα τους οφείλεται κεφάλαιο 100 ευρώ. Μετά από δέκα χρόνια όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα της χώρας Β θα έχουν εισπράξει τόκους 50 ευρώ και θα τους οφείλεται κεφάλαιο 100 ευρώ. Συνεπώς, όσοι επένδυσαν στη χώρα Α (τη «σωστή» και χαμηλού ρίσκου χώρα), πιάστηκαν κορόιδα. Αν, όμως, η χώρα Β κηρύξει στάση πληρωμών και κάνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, τα πράγματα αλλάζουν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορεί να πει στους πιστωτές της ότι για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ θα πάρουν στο χέρι 80 ευρώ (το ποσό θα πρέπει να είναι ακόμη μικρότερο λόγω ανατοκισμού των τόκων που έχουν ήδη πάρει στο χέρι οι πιστωτές, αλλά το παρακάμπτουμε για λόγους ευκολίας). Φυσικά, οι πιστωτές θα γκρινιάξουν και θα σηκώσουν «επανάσταση», αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ευχαριστημένοι γιατί αν είχαν επενδύσει στη χώρα Α, πάλι τα ίδια θα είχαν πάρει (επειδή τα ομόλογα αλλάζουν χέρια στη διάρκεια «ζωής» τους, όσοι τα πούλησαν νωρίς έχουν κερδίσει και όσοι τα αγόρασαν αργά έχασαν – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Τα πράγματα, βέβαια, δεν γίνονται τόσο τακτοποιημένα στην πραγματική ζωή, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι περίπου αυτό. Εναλλακτικά, αν οι δύο χώρες είχαν διαφορετικό νόμισμα, θα μπορούσε απλώς να γίνει μια υποτίμηση με το ίδιο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της Αργεντινής έγιναν και τα δύο.
Τι προεξοφλούν τα ελληνικά spread; Γιατί δεν πέφτουν;
Διακύμανση ελληνικού spread 1/4-1/9
ΥΠΟΙΚ: Απόφαση για διόρθωση λαθών στο έντυπο Ε9 του 2009
Χειρότερη η Ελλάδα από την Αργεντινή και τη Ρωσία, υποστηρίζει η Bank of Japan
Η Anglo Irish Banks θα πάρει βοήθεια το 22% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας!
Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ιρλανδίας ξαφνικά αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς φτάνουν το 25% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η τράπεζα Anglo Irish Banks θα πάρει συνολικά από την ιρλανδική κυβέρνηση γύρω στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας!