26 Σεπ 2009

Οι αντιδράσεις της αγοράς ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα


Μετά την προκήρυξη των εκλογών και την χώρα να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι στον οικονομικό τομέα εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, η 5η Οκτωβρίου φαντάζει μία δύσκολη μέρα για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να θέσει σε ισχύ ένα πρόγραμμα ικανό να καλύψει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκεται στις 7,5 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική και την αντίδραση της αγοράς με βάση τα πιθανά διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ: Υψηλή

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η οικονομία χρειάζεται ώθηση για να αναπτυχθεί και πάλι και ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Παράλληλα, υπόσχεται πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 3 δις ευρώ.
Ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης και σταθερότητας θα υποβληθεί στην Κομισιόν ως οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι είναι πιθανόν να λάβουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Τα κεφαλαιακά κέρδη θα φορολογηθούν και τα μερίσματα θα επιβαρυνθούν με φόρο, πέραν του 10% που παρακρατείται σήμερα πριν τη διανομή. Οι αναμενόμενες φορολογικές αλλαγές θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι δεν θα ανακαλέσει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ότι θα επιδιώξει καλύτερη συμφωνία με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ καθώς και για την Ολυμπιακή.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις και οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Η αλλαγή φρουράς δεν προβλέπεται να προκαλέσει μεγάλη μεταβλητότητα στα spread της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι του βασικού ευρωπαϊκού ομολόγου αναφοράς -- που τώρα διαμορφώνεται γύρω στις 120 μονάδες βάσης. Με το spread ήδη να αντανακλά το υψηλότερο πριμ κινδύνου στην Ελλάδα, οι επενδυτές ομολόγων θα αναμένουν την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης -- αν υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, τα spread θα μπορούσαν να διευρυνθούν.

ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ: Μέτρια προς Υψηλή
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ

Οι αγορές δεν αναμένεται να αντιδράσουν θετικά σε ένα παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας ενόψει του δύσκολου προϋπολογισμού για το 2010 και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτείται για τη μείωση του ελλείμματος. Τα spreads των ομολόγων θα μπορούσαν βραχυπρόθεσμα να διευρυνθούν. Δεδομένου, ωστόσο, ότι σε μια νέα εκλογική μάχη το πρώτο κόμμα θα έχει επιπλέον έδρες ως μπόνους, η εξασφάλιση άνετης πλειοψηφίας θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά.

Ν.Δ. ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ Ή ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ: Χαμηλή



Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο εμπόδιο. Να αντιστρέψει το κλίμα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τους πολιτικούς αναλυτές να λένει ότι η στρατηγική της να εμφανίζεται ως η παράταξη που λέει την αλήθεια για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν θα της εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους.
Αναφορικά με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική, η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί να παγώσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα και τις προσλήψεις το 2010, με τις μισθολογικές αυξήσεις να διαμορφώνονται στη συνέχεια με βάση επίσης τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Οι αποκρατικοποιήσεις με στόχο της άντληση κεφαλαίων και τη μείωση του δημοσίου χρέους θα συνεχιστούν. Η Λάρκο, η ΕΥΑΘ , η ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν στρατηγικούς επενδυτές, με την κυβέρνηση πιθανόν να επιδιώξει τη διάθεση ποσοστών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , το Καζίνο της Πάρνηθας και τον ΟΛΘ.
Δεν αναμένονται αλλαγές στην φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ενταθεί και θα επανεξεταστούν πολλές περιπτώσεις φοροαπαλλαγών. Επιπλέον, η χώρα θα ζητήσει διετή παράταση από τις Βρυξέλλες για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των Bunds πιθανόν να σημειώσει μικρή συρρίκνωση, με την αγορά να προεξοφλεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.





Δεν υπάρχουν σχόλια: