2 Σεπ 2009

Σοκ και Δέος! Έλλειμμα έως 8,2%, συρρίκνωση της οικονομίας 1% του ΑΕΠ

Από τον www.capital.gr

"Η ρεαλιστική εκτίμηση που γίνεται από αρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (υπ. Οικονομίας), δείχνει Δημόσιο Έλλειμμα για το 2009 της τάξης του 7% - 7,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια περίπου 15 δισ. ευρώ. Οι ίδιες εκτιμήσεις φέρουν ως ακραία εκτίμηση την διεύρυνση του Ελλείμματος ακόμα και στο 8,2% του ΑΕΠ, ανάλογα με την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να συγκλίνουν και ανεπίσημες μελέτες που έχουν γίνει τελευταία από άλλους δημόσιους και ημι-δημόσιους οργανισμούς οικονομικής ανάλυσης.

Τα «νούμερα» που έχουν στα χέρια τους ως προβολές του Δημόσιου Ελλείμματος για το τρέχον οικονομικό έτος (2009) από μια άποψη θυμίζουν τις ημέρες της περιβόητης «απογραφής».

Η μεγάλη -και άσχημη- διαφορά βέβαια από το φθινόπωρο του 2004, είναι ότι η οικονομία τότε έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης 4% - 4,5% και μπορούσε να απορροφά τους κραδασμούς που προκαλούσαν τα ελλείμματα. Αντίθετα, τώρα το έλλειμμα αυτό θα καταγραφεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου η συρρίκνωση της οικονομίας θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, με προοπτική να παραμείνει σε ανάλογη κατάσταση για 4 με 5 χρόνια τουλάχιστον.

Το δημόσιο χρέος έχει ήδη εκτιναχθεί και πάλι πάνω από το 100% του ΑΕΠ (παρά την τεχνητή αύξηση του ΑΕΠ) και... ταξιδεύει με ταχύτητα προς το 110% του ΑΕΠ ενώ και το χρέος του ιδιωτικού τομέα κινείται σε αντίστοιχα επικίνδυνα πεδία.... Ο συνολικός δανεισμός μέσα στο 2009 ενδέχεται να ξεπεράσει τα 57 – 62 δισ. ευρώ."

Μετά την καμένη γη, και καμένη οικονομία.

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η αυτοδυναμία, αλλά η επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: