7 Νοε 2010

ΔΝΤ: Δεν αποτελεί λύση η «ελεγχόμενη» πτώχευση, αλλά η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων

Ούτε και μια αναδιάρθρωση χρέους με μείωση της τιμής των ελληνικών ομολόγων κατά 50% δεν θα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους της Ελλάδας, υποστηρίζει σε έκθεσή του για τις στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση με τίτλο «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ένας βασικός πιστωτής της Ελλάδας, με βάση το μνημόνιο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας του περασμένου Μαΐου, δεν θεωρεί λύση την «ελεγχόμενη» πτώχευση.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Ελλάδας, ακόμη και μια «ιστορικά υψηλή», όπως τη χαρακτηρίζει, μείωση της τιμής των ομολόγων κατά 50% δεν θα μείωνε τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ, παρά μόνο κατά 2,7%, ενώ σε άλλες χώρες με μικρότερο πρόβλημα χρέους μόνο κατά 0,5%. Τούτο, διότι το βασικό πρόβλημα για την αποκλιμάκωση του χρέους -ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες- είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα επέτρεπε μια πιο ορθολογική μείωση του χρέους.

Στην ίδια έκθεση, ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα ως παράδειγμα κράτους - υπόδειγμα που επιχειρεί να βγει από την διπλή κρίση χρέους ελλείμματος που αντιμετωπίζει. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει την Ελλάδα απέναντι στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία, ή μεγάλο έλλειμμα, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη πάρει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία όμως είχαν μέτρια αποτελέσματα. Συνεπώς, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πακέτα οικονομικής εξυγίανσης με νέα μέτρα. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελεί η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες στις οποίες οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σταδιακά μέχρι και το 2012.

Γίνεται επίσης αναφορά και στη διαφορά των κινδύνων πτώχευσης μιας ανεπτυγμένης οικονομίας, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη πράξη για μια αναδυόμενη οικονομία. Σημειώνεται ότι οι τρόποι προσαρμογής περνούν από τον έλεγχο των δαπανών για μισθούς, κοινωνικό κράτος, αλλά και την αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων, με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία τους.

Σε όλους αυτούς τους τομείς, η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα η οποία έκανε μια γενναία αλλαγή στο ασφαλιστικό της σύστημα, προχώρησε σε μείωση μισθών του δημόσιου τομέα και σύντομα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κοινωνικών της επιδομάτων. Επίσης, τονίζεται η προσπάθεια για έλεγχο της δαπάνης για έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ευάλωτη στις αγορές

Παρά όμως τα καλά λόγια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα, παρά την καλύτερη προοπτική της σε δημοσιονομικό επίπεδο, παραμένει ευάλωτη απέναντι στις αγορές. Σημειώνει τη συνεχή πτώση των spreads, τις περασμένες εβδομάδες, την οποία ακολούθησε τις τελευταίες 10 ημέρες η επάνοδος στην εποχή προ του μνημονίου.

Η Εκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη και σε δημοσιονομικές αβεβαιότητες, όπως μια παράταση της ύφεσης ή της μη επίτευξης κάποιων από τους στόχους που έχει θέσει.

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνει και ο κ. Κάρλο Κοταρέλι, επικεφαλής του τμήματος για τα δημοσιονομικά του ΔΝΤ, σε χθεσινή συνέντευξή του, στο πρακτορείο Reuters. Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, το στέλεχος του Ταμείου παραδέχεται ότι οι αγορές πιέζουν υπερβολικά τις περιφερειακές χώρες με κρίση χρέους και ελλείμματος και τονίζει: «Αν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής υιοθετηθούν και εφαρμοστούν κατά γράμμα, οι αγορές θα το δουν. Αυτό θα σημάνει τη μείωση του κινδύνου και τη σημαντική μείωση των spreads».

Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «αν οι αγορές δουν αποτέλεσμα από τα προγράμματα του 2010, τότε, το 2011, τα spreads θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες. Γι' αυτό χρειάζονται πολύ περισσότερο καιρό από παλιότερα για να πειστούν και να αντιδράσουν θετικά».

Η Barclays Capital

Είναι νωρίς να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει η Barclays Capital. Η χώρα καταγράφει πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή και είναι μικρή η πιθανότητα επέκτασης της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Παρότι οι προκλήσεις είναι σημαντικές για το επόμενο έτος, με βάση τα βήματα που γίνονται από την Ελλάδα, είναι πρόωρο να συζητείται το θέμα της αναδιάρθρωσης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη έχει μεγαλύτερο κόστος από ό,τι οφέλη, αναφέρεται στη χθεσινή ανάλυση της Barclays Capital.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: