11 Ιουν 2010

Ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής; - Απαγόρευση Μαντέλη εξόδου από τη χώρα - Παραπέμπεται ο Βουρλούμης

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις και καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών και μη προσώπων στις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπεδίου φαίνεται να δικαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να συστήσει τις Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή. Ωστόσο, το κουβάρι της διαπλοκής δεν έχει ακόμη ξετυλιχτεί και το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί, παρά τις αφόρητες πιέσεις της - στενάζουσας υπό το βάρος των οικονομικών μέτρων - κοινής γνώμης για κάθαρση. Σήμερα, δε, απαγορεύτηκε η έξοδος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Μαντέλη από τη χώρα, ενώ παραπέμπεται και ο Διοικητής του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης.

Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Εξεταστική Επιτροπή η οποία διερευνά την υπόθεση Siemens ήταν η χθεσινή άρνηση του κ. Πρ. Μαυρίδη, φερόμενου ως διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Γερμανικής εταιρείας, να καταθέσει. Ο κ. Μαυρίδης επικαλέστηκε την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση για να δικαιολογήσει την άρνησή του και δεν δελεάστηκε από τον πρόσφατο νόμο Καστανίδη για την επιεική μεταχείριση μαρτύρων που καταγγέλλουν διαφθορά πολιτικών προσώπων. Η δε κατάθεση του πρώην τεχνικού διευθυντή της Siemens στην Ελλάδα, Δ. Δενδρινού, ήταν ελάχιστα διαφωτιστική, αφού ο μάρτυρας (και κατηγορούμενος από τις δικαστικές αρχές), αρνήθηκε ότι είχε υποπέσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας στην αντίληψή του. Οι δε επιχειρηματίες και δημόσιοι λειτουργοί των οποίων ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών τους σε σχέση με την υπόθεση, εμφανίζονται ως επί το πλείστον έκπληκτοι «από την εμπλοκή τους» και δηλώνουν ότι είτε δεν έχουν σχέση με τη Siemens, είτε ότι δεν ξέρουν πως βρέθηκαν ύποπτα κεφάλαια στους λογαριασμούς τους, είτε ότι χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους ως παρένθετα πρόσωπα για τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Εξίσου αποθαρρυντική ήταν και η εμφάνιση του κ. Καπελέρη, ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, στο χθεσινοβραδινό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Ο κ. Καπελέρης φάνηκε να αγνοεί έγγραφα της εταιρείας για δώρα σημαντικής αξίας που έδειξε το δελτίο του καναλιού και ζήτησε να του παραδοθούν. Επιπλέον, ο επικεφαλής της δίωξης οικονομικού εγκλήματος παραδέχθηκε ότι η έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή δεν αφορά το πολιτικό χρήμα, αλλά «υλικά δώρα» σε πολιτικούς (ηλεκτρικές συσκευές, ταξίδια, κ.α.).

Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες, τα μέλη της Επιτροπής έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι δεν διαθέτουν τα μέσα για να διερευνήσουν τον τεράστιο όγκο των στοιχείων, τη στιγμή που η δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχασαν κρίσιμα χρόνια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πάντως, φαίνονται πλέον αποφασισμένα να επιμείνουν, αφού η διαφαινόμενη εμπλοκή δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, κρατικών λειτουργών και πολιτικών στο σκάνδαλο, πιθανώς να φέρει στην επιφάνεια όλο το πλέγμα της διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Μάλιστα, ο Π. Ρήγας, μέλος της Επιτροπής, έκανε χθες αναφορά στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από τους ύποπτους επιχειρηματίες ελέγχονται και για συμμετοχή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Η αποφασιστικότητα της επιτροπής έχει στείλει «σήμα κινητοποίησης» και στη δικαιοσύνη και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται και ο ορισμός και τρίτου εφέτη ανακριτή για την υπόθεση. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ενθαρρυντικά σημάδια. Αρκεί στο τέλος, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε φτάσει κοντά στην άκρη του βρώμικου νήματος, να μην επικρατήσει η κομματική λογική και συνταχθούν πέντε άσχετα μεταξύ τους πορίσματα, όπως συνέβη στην υπόθεση Βατοπεδίου, η οποία, παρεμπιπτόντως, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής.
Απαγόρευση εξόδου Τ. Μαντέλη από τη χώρα

Επικυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η εισαγγελική διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του πρώην υπουργού, Τάσο Μαντέλη από τη χώρα, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens. Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Μαντέλης έχει κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σχετικά με τα δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που αυτός έλαβε το 1998 και το 2000.

Με το βούλευμά τους (αριθμός 1357/2010) οι εφέτες αποδέχονται την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Κώστα Χατζίκου, ο οποίος, κρίνοντας ότι το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένο, ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού όρου.

Οι εφέτες επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την ισχύ της απαγόρευσης, διότι «προσήλθε μεν (σσ. ο Τ. Μαντέλης) από το εξωτερικό στην εξεταστική της Βουλής Επιτροπή για να καταθέσει, όντας, όμως, πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί κατά τον περί ευθύνης υπουργών, νόμο. Ετσι, τουλάχιστον διαφαίνεται από την κατάθεσή του στη Βουλή. Η εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου προσφέρει αυτή, με την έννοια ότι η συνεχής μετάβασή του από χώρα σε χώρα για εργασία καθιστά τη διαμονή του στο εξωτερικό, επισφαλή».

Τονίζουν, μάλιστα, οι εφέτες ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας» έχουν σημειωθεί «τάσεις διαφυγής των πρωταιτίων προς αποφυγή της δικαιοσύνης» και επικαλούνται «αποφυγή της πανελλήνιας κατακραυγής σε διεθνείς προεκτάσεις».

Οι εφέτες θεωρούν, επίσης, ότι ο κ. Μαντέλης «απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο». Σύμφωνα με το βούλευμα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι μεν παραγεγραμμένο, καθώς τελέστηκε κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, αλλά ο κ. Μαντέλης διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες δραστηριότητες (πληρωμές διδάκτρων των παιδιών του) σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός και επομένως το αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης δεν είναι παραγεγραμμένο.

Παραπέμπεται για κακούργημα ο Π. Βουρλούμης- Τι απαντά ο ΟΤΕ

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, καθώς και ένα ακόμη στέλεχος του Οργανισμού με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το βούλευμα (αριθμός 1693/2010) παραπέμπει τον κ. Βουρλούμη καθώς και τον διευθυντή Τεχνικού Δικτύου του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, για την κατηγορία της απιστίας από κοινού, που αφορά υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003-2007 με εταιρίες.

Σύμφωνα με το βούλευμα το τίμημα στις συμβάσεις αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Συντήρησης Δικτύων του ΟΤΕ.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία επτά μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος τους.

Για την υπόθεση είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, πριν περίπου δύο χρόνια, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την έρευνα είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Τι απαντά ο ΟΤΕ

Σε σχέση με το πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα στάδιο σε μια μακρά δικαστική διαδικασία, ο ΟΤΕ δηλώνει ότι τα στελέχη του τα οποία έλαβαν την σχετική απόφαση ενήργησαν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Εταιρίας, διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο μία κατάσταση την οποία παρέλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τις Εταιρίες INΤΡΑΚΟΜ – SIEMENS – ANKO για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ την περίοδο προ του 2004 που ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση.

Ο ΟΤΕ μελετά το βούλευμα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, όντας πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί το έωλο της κατηγορίας.

από το www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: