28 Μαΐ 2010

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση



Με δύο ακόμη δημοσιεύματά της η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη, εντός της επόμενης διετίας. Όπως τονίζει η «WSJ» οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί άμεσα, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εντός των επόμενων ένα ή δύο ετών.

«Καθίσταται φανερό ότι η αναδιάρθρωση είναι η μοναδική λύση», υποστηρίζει η κ. Lena Komileva της Tullet Prebon, με την αμερικανική εφημερίδα να τονίζει ότι η αναδιάρθρωση άμεσα δεν είναι πιθανή για τον απλούστατο λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών χρεών είναι στα «ταμεία» μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ζημίες.

Μάλιστα κατά την «WSJ» η Ελλάδα δεν προχωρά σε αναδιάρθρωση αυτή τη στιγμή, καθώς έχει ανάγκη δανεισμού ακόμη και για τις «καθημερινές λειτουργίες» του κράτους, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Όμως σε ένα με δύο χρόνια θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ (βάσει της εκτίμησης του ΔΝΤ), δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις καθημερινές της ανάγκες, οπότε δεν θα είναι «υποχρεωμένη να κρατά ευχαριστημένους τους πιστωτές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: