15 Απρ 2010

Πάμε για τον μηχανισμό στήριξης...

Tα έξοδα του ελληνικού κράτους είναι πάνω από 70 δισ. ευρώ το χρόνο και τα έσοδα κάτω από 40 δισ. ευρώ. Eξάγουμε 17 δισ. ευρώ και εισάγουμε πάνω από 50 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από μόνα τους αυτά αρκούν για να ξυπνήσουμε ένα πρωί και το προηγούμενο βράδυ να έχουμε κατεβάσει τα ρολά σαν κράτος και χώρα.

Για να γίνω πιο παραστατικός θα έλεγα ότι από μόνα τους αυτά μοιάζουν με το σκηνικό της Κωνσταντινούπολης όχι πριν την έναρξη της πολιορκίας, αλλά την ώρα που η Κερκόπορτα είχε ανοίξει...

Γι' αυτό και ...

Στην τελική ευθεία πριν από την κατάθεση αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης φαίνεται ότι μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την οποία ζητά την εξειδίκευση των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η επιστολή δεν αφορά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ανάλογη είναι άλλωστε και η τοποθέτηση της Κομισιόν. "Η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών δεν αφορά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης" ανέφεραν πηγές της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr. "Πρόκειται για συζητήσεις τεχνικής φύσης."

Εξάλλου κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα με στόχο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. "Μια τριμερής αντιπροσωπεία της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα για να συζητήσει το μηχανισμό στήριξης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Αναλυτικά, η πλήρης επιστολή του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

"Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: