17 Μαρ 2010

Τέλη Ιουνίου η έναρξη του «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η έναρξη -και η υποβολή αιτήσεων- του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», όπως έκανε γνωστό σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με την υπουργό, η προκήρυξη του Προγράμματος θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν κάποιες νομικές διαδικασίες.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες με :

α) δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

β) απευθείας επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού

γ) 100% επιχορήγηση του κόστους ενεργειακής επιθεώρησης και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 2.500 ευρώ (διπλασιάζεται η μείωση του φόρου).

Το Προγραμμα θα χρηματοδοθηθεί από το ΕΠΑΝ ΙΙ και πόρους από τα ΠΕΠ.

Το σύνολο του Προγράματος θα διαχειριστούν οι συμβαλλόμενες τράπεζες, οι οποίες και επωμίζονται το κόστος διαχείρισης, ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει το ΤΕΜΠΜΕ

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες (εφόσον αποτελούν κύρια κατοικία για το 50% των ιδιοκτητών) και μεμονωμένα διαμερίσματα υπό προϋποθέσεις που αφορούν το σύστημα θέρμανσης, τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία. Όλες οι κατοικίες πρέπει να φέρουν οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 και να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης ίσης ή μικρότερης των 1.500 ευρώ / τ.μ.

Όπως διευκρινίστηκε, η επιχορήγηση κατά 100% του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης (1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αφορά τις προτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ το ύψος των επιτοκίων θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η επιδότηση του επιτοκίου από το ΥΠΕΚΑ ανέρχεται στο 5%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να πλησιάζει το 1%.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου και για όποιες αιτήσεις απορριφθούν, οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν τίποτα στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, με το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» εξασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης. Το όφελος για τον καταναλωτή υπολογίζεται στα 1.600 ευρώ κατ' έτος, ενώ με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας θα είναι είναι μειωμένη κατά 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: