9 Φεβ 2010

Αλλαγές στο φορολογικό

Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική ανακοινώνει το απόγευμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Προηγήθηκε άτυπο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υπήρξε εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας. Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σώσει την οικονομία, επιδιώκοντας κάθε φορά τις πιο δίκαιες λύσεις.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα.

Στα σενάρια τα οποία φέρεται να έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο:

Μέχρι τα 15.000 ή 18.000 ευρώ καθιερώνεται συντελεστής 15%
Μέχρι τα 26.000 ή 28.000 ευρώ καθιερώνεται συντελεστής 24% ή 25%
Μέχρι τα 50.000 ή 60.000 ευρώ θα ισχύσει ο συντελεστής 35%.

Ο ανώτερος συντελεστής 40% αναμένεται να επιβληθεί από πιο χαμηλό επίπεδο της τάξεως των 50.000 ή 60.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας τίθεται στα 400.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, καθιερώνονται συντελεστές από 0,1% έως 1%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη σύλληψη των εισοδημάτων που παραμένουν αδήλωτα, μέσω της καθιέρωσης υποχρεωτικού πόθεν έσχες, με το οποίο θα διασταυρώνεται εάν τα περιουσιακά στοιχεία συμβαδίζουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται.

"Μαχαίρι" μπαίνει στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ θα συνεχίσουν να ισχύει η έκπτωση των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, τα ασφάλιστρα ζωής και το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά στη συλλογή αποδείξεων, η τελική ρύθμιση προβλέπει ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος, ενώ οι επιπλέον αποδείξεις θα επιφέρουν έκπτωση 10% στο φόρο.


οι αλλαγές στη φορολογία




Το φορολογικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: