17 Δεκ 2009

Που πήγαν τα λεφτά Χρυσόστομε ;

Που πήγαν τα λεφτά Χρυσόστομε ;



Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων
από το 2000 «μπαλώνουν» μόνο τρύπες


«Τα ασημικά» εκποιούνται. Ωστόσο, τα έσοδα δεν χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους αλλά για την κάλυψη πρόσκαιρων ταμειακών αναγκών ακόμα και για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τα οποία προκύπτει ότι μέχρι και η καταβολή του φόρου εισοδήματος της ΔΕΚΑ πληρώθηκε από έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2000 μέχρι και το 10μηνο του 2009 εισπράχθηκαν περί τα 17,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και από το ποσό αυτό πληρώθηκαν διάφορες ανάγκες του Δημοσίου 16,9 δισ. ευρώ. Στον λογαριασμό των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να υπάρχει υπόλοιπο μόλις 544 εκατ. ευρώ! Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όλες οι πληρωμές που έγιναν από τον λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων είναι σύννομες. Στην περίπτωση που οι τακτοποιήσεις που έγιναν από τον λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων δεν βασίζονται σε κάποια νομοθετική ρύθμιση, πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί από τις Βρυξέλλες να εγγράψει τα ποσά αυτά των πληρωμών στο έλλειμμα, δεδομένου ότι όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Λαφαζάνης, τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο και παραβιάζει κάθε ίχνος δημοσιονομικής τάξης και διαφάνειας το γεγονός ότι τεράστια έσοδα του Δημοσίου, τα οποία προέρχονται από την εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας και από την επιβολή ειδικού τέλους 0,6% σε βάρος των δανειοληπτών, τοποθετούνται σε ειδικούς λογαριασμούς από τους οποίους πραγματοποιούνται, με αδιαφανή τρόπο και υπό εξέταση νομιμότητα, δαπάνες που προσεγγίζουν ορισμένες χρονιές και τα 3 δισ. ευρώ».
Το 2009 τα έσοδα από την πώληση του 5% του ΟΤΕ ανήλθαν στα 770 εκατ. ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό τα 300 εκατ. ευρώ περίπου χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (3 εκατ. ευρώ), για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ (45 εκατ. ευρώ), την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (60 εκατ. ευρώ), την καταβολή του φόρου εισοδήματος της χρήσης του 2008 της ΔΕΚΑ (72,8 εκατ. ευρώ ) κ.λπ.
Το 2008 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έφθασαν τα 1,047 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες που έγιναν από τον λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων ήταν υψηλότερες και έφθασαν τα 1.087 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό πληρώθηκε πρόστιμο της ΔΕΚΑ ύψους 299 εκατ. ευρώ.

του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Καθημερινή





Δεν υπάρχουν σχόλια: