18 Δεκ 2008

Και τώρα κ. Αλογοσκούφη ποιός θα μας πείτε φταίει ;

Εφιαλτικά σενάρια για την Οικονομία της Ελλάδας από την Citigroup

Μετά τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s, σειρά έχει η Citi, που προειδοποιεί τους πελάτες της για επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων στην Ελλάδα.

Η Citi προβλέπει ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει δυσκολίες και υψηλό κόστος στο δανεισμό της χώρας μας. Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται ήδη με επιτόκιο έως 2,5 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το γερμανικό δημόσιο.

Στην έκθεση του αμερικανικού οίκου επισημαίνεται πως μετά από πολλά χρόνια η υψηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αντιμετωπίσει το 2009 σημαντική επιβράδυνση, μη ξεπερνώντας το 0,5% του ΑΕΠ. Η οικονομική επιβράδυνση προβλέπεται ότι θα συνοδευτεί και από μεγάλη αύξηση του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με την Citigroup, θα φτάσει το 3,2% για φέτος και θα εκτιναχθεί στο 4,5% του ΑΕΠ το 2009 .

Μια τέτοια εξέλιξη προαναγγέλλει στην ουσία νέα περίοδο οικονομικής επιτήρησης από τις Βρυξέλλες, αφού η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα.

Ιδιαίτερα δυσμενής είναι και οι εκτιμήσεις του ξένου οίκου για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους την οποία συναρτά και με τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, δηλαδή το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα προβλέπει πως το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 94,7% το 2007 στο 100,3% το 2008 το 104,5% το 2009 και να φτάσει στο 108,5% του ΑΕΠ το 2010. Ο διεθνής οίκος σχολιάζει στο σημείο αυτό με αυτό τον τρόπο σηματοδοτείται περαιτέρω διεύρυνση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Ωστόσο η πρόβλεψη της για την γενικότερη πορεία των ελληνικών ομολόγων δεν συνάδει με τις «Κασσάνδρες» οι οποίες μιλούν για πτώχευση. Με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν είναι δυνατό να βγει από την ΟΝΕ, προβλέπεται μια (εκτός κανονισμών) παρέμβαση της ΕΚΤ η οποία θα στηρίξει τα ομόλογα του ευρώ (και άρα και τα ελληνικά), ενώ ρόλο στην εκτόνωση της πίεσης είναι πιθανό να παίξει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Και τώρα κ. Αλογοσκούφη ποιός θα μας πείτε φταίει ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: