9 Ιουλ 2009

Το ΠΑΣΟΚ ως παράδειγμα ...

Από το endea neos:

To περιοδικό «New Statesman», που ιδρύθηκε το 1913, με στόχο να «περάσει» στις μορφωμένες και επιφανείς τάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου τις σοσιαλιστικές ιδέες, εξακολουθεί να είναι μια έγκυρη, προοδευτική και δυνατή φωνή προβληματισμού και μεταρρύθμισης, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον αγγλόφωνο κόσμο.

Ο John Smith, που διαδέχθηκε στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας τον Neil Kinnock, τον Ιούλη του 1992 και πέθανε ξαφνικά στα πενήντα έξι του χρόνια, από καρδιακή προσβολή, το Μάη του 1994, δεν έχει ξεχαστεί.

Μια από τις καλές παραδόσεις του αγγλόφωνου κόσμου, είναι να τιμά τους επιφανείς νεκρούς του με σημαντικές ετήσιες ομιλίες. Ομιλίες που έχουν σχέση με τη ζωή και τη δράση του νεκρού, που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, που παίρνουν το όνομα των νεκρών και δίνονται από επιφανείς πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτής της παράδοσης, χτες, στη Βρετανία, ο σημερινός υπουργός των εξωτερικών David Miliband, γιος του Ralph Miliband (ενός από τους πιο γνωστούς νεομαρξιστές θεωρητικούς της Νέας Αριστεράς), έκανε την καθιερωμένη ετήσια ομιλία «John Smith Memorial Lecture Smith», με θέμα «Turning the Tide on Democratic Pessimism-Αναστρέφοντας το κύμα της Δημοκρατικής Απαισιοδοξίας».

Διαβάζοντας την ομιλία του David Miliband στην ιστοσελίδα του περιοδικού «New Statesman», κάποιος/ια μπορεί να δει πως και στη Βρετανία, ο Miliband, προτάσσει ως απάντηση στην απαξίωση της πολιτικής, της ιδιώτευσης, του κυνισμού, της άποψης των Βρετανών «Είστε όλοι ίδιοι», το ρόλο του προοδευτικού κράτους και της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μια προοδευτική διακυβέρνηση και ένα προοδευτικό κράτος όμως, σύμφωνα με τον Miliband, έχει ως προαπαιτούμενο την επανίδρυση του εργατικού κόμματος, με οργανωτικές και άλλες αλλαγές.

Πολλοί/ες βλέπουν ως καλό παράδειγμα, για την επανίδρυση του κόμματός μας, την προεκλογική οργανωτική προσπάθεια του Προέδρου Ομπάμα, υποστήριξε χτες ο υπουργός των εξωτερικών της Βρετανίας. Αυτός όμως, έχει εντυπωσιαστεί, όπως είπε, από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα πιο κοντινό προς αυτό της Βρετανίας, έχει εντυπωσιαστεί και προτείνει ως παράδειγμα προς μελέτη, από τις ριζοσπαστικές οργανωτικές αλλαγές του ΠΑΣΟΚ, του μόνου ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος που πήγε καλά στις ευρωεκλογές, όπως ανέφερε.

Τα 900.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε μια χώρα με πληθυσμό 11 εκατομμύρια, οι ποσοστώσεις φύλου σε μια μάτσο κουλτούρα όπως υποστήριξε, ο θεσμός του συνηγόρου μέλους, η δημιουργία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Στελεχών, οι περίπου 1,600 προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος και άλλες οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, είναι παραδείγματα που εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τον David Miliband και τα ανέφερε χτες ως παράδειγμα προς μελέτη και για το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας.

Τα γράφω αυτά σήμερα γιατί…

Με τσακώνουν οι «διαόλοι», κάθε φορά που πρωτοβουλίες θεσμικής κατοχύρωσης της πολιτικής χειραφέτησης των πολιτών, «ξεχνιούνται», απαξιώνονται, ή δεν αναδεικνύονται στο βαθμό που αξίζουν, λόγω μιζέριας, λόγω εσωστρέφειας, λόγω εγχώριας «κουτοπονηριάς»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: