5 Ιουν 2009

Αγαπητέ μου φίλε Π.... Δ.....

Αγαπητέ μου φίλε Π.... Δ..... ,

Λέω σήμερα να σου πω μια ιστορία:

Το 2000 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, αφού: α) οι πολίτες εκτίμησαν το έως τότε σημαντικότατο έργο του (ΟΝΕ, Κύπρος, Ολυμπιάδα, Μετρό Αθήνας, έργα στη χώρα κ.λπ.) και β) του έδωσαν μια επιπλέον ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του (Χρηματιστήριο, αρχή κακοδιοίκησης και διαφθοράς κ.λπ.). Εκείνη, λοιπόν, την ευκαιρία για διόρθωση λαθών, το ΠΑΣΟΚ την εξέλαβε μάλλον ως άφεση αμαρτιών από τους πολίτες, με αποτέλεσμα όχι μόνο τα λάθη του δεν διόρθωσε, αλλά έκανε και χειρότερα, παρά το γεγονός ότι και στη 4ετία 2000-2004 έγινε σημαντικό έργο.

Έτσι φτάσαμε στις εκλογές του 2004. Τότε, λοιπόν, κάποιος παλιός συμφοιτητής και φίλος μας (δεν αναφέρω το όνομά του γιατί ο διάολος έχει 1000 ποδάρια), αν και «πράσινος» έως το DNA του, προβληματιζόταν για το αν έπρεπε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος είναι άνθρωπος που βλέπει τα πολιτικά πράγματα με πολύ ευρύτερο μάτι και όχι στενά. Ψηφίζει σύμφωνα με τις γενικότερες ιδέες και το έργο του κάθε κόμματος και όχι με τη στενή λογική π.χ. «ο τοπικός βουλευτής θα μου δώσει παράνομη άδεια για το εξοχικό μου ή το μικρομαγαζάκι μου».

Αυτός, λοιπόν, ο παλιός συμφοιτητής και φίλος μας προβληματιζόταν, γιατί φοβόταν δύο πράγματα:

α) πρώτον, ότι αν έβγαινε η ΝΔ, ο ίδιος ίσως να έπεφτε σε δυσμένεια στη δουλειά του, αφού δεν ήταν γαλάζιος, β) δεύτερον, ότι αν ξανα-έδινε στο ΠΑΣΟΚ μια ακόμα ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του, όπως το 2000, το ΠΑΣΟΚ θα την ξανα-λάμβανε όχι απλά ξανά ως άφεση αμαρτιών, αλλά σαν ευκαιρία να του πάρει και τα σώβρακα.

Ο ίδιος ο παλιός συμφοιτητής και φίλος μας μού είπε ότι πήρε την τελική απόφαση όταν έφτασε στο παραβάν: ρώτησε τον εαυτό του αν μπορεί να φανταστεί τους ίδιους ανθρώπους σε οργανισμούς, υπηρεσίες, φορείς και στην εξουσία γενικά. Και παρά το φόβο του για ενδεχόμενη δυσμένεια στη δουλειά του, που ανέφερα παραπάνω, η απόφασή του ήταν να ΜΗΝ ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά στη ζωή του σε βουλευτικές εκλογές, ακριβώς γιατί ο φόβος να ξαναδεί τους ίδιους στην εξουσία ήταν μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο. Και ας έλεγαν διάφοροι «να μην βγει η δεξιά» ή «να μην πέσει πολύ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, γιατί θα διαλυθεί».

Ο ίδιος μου εκμυστηρεύτηκε ότι κάτι αντίστοιχο, έκανε και το 2006 στις δημοτικές εκλογές: δεν ψήφισε το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά άλλον, γιατί απλά τον θεωρούσε καλύτερο. Και ας έλεγαν τότε πολλοί, ότι «πρέπει να ψηφιστεί η Αράπογλου για να μην ξαναβγεί ο - νυν δήμαρχος - Παπαγεωργόπουλος».

Τι θέλω να πω, αγαπητέ μου φίλε Π.... Δ.....,

Αν και ΠΑΣΟΚ έως το μεδούλι, αυτός ο παλιός συμφοιτητής και φίλος μας προσπάθησε να είναι αντικειμενικός και να έχει ένα απλό σκεπτικό:

Εφόσον ένα κόμμα δεν είναι καλό τότε δεν το ψηφίζουμε. Έτσι απλά.

Εφόσον κάποιο κόμμα ή δήμαρχος είναι καλός, τότε τον ψηφίζουμε ακόμα και αν δεν είναι της δικής μας παράταξης. Έτσι απλά.

Εφόσον κανένας δεν μας κάνει, τότε ρίχνουμε λευκό ή άκυρο. Έτσι απλά. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν τα λευκά και τα άκυρα. Για να μην μπαίνουμε στα διλήμματα «να μην βγει η δεξιά» ή «να μην πέσει πολύ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ το 2004, γιατί θα διαλυθεί» ή «να μην βγει ο Παπαγεωργόπουλος» κ.λπ.

Που θέλω να καταλήξω, αγαπητέ μου φίλε Π.... Δ.....,

Δεν σου λέω να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε δεν θα το κάνεις, ως Π.ολύ Δ.εξιός

Σου λέω, όμως, να αποφύγεις το δίλημμα «ψηφίζω ΝΔ, να μην βγει το ΠΑΣΟΚ», όπως το απέφυγε δύο φορές ο παλιός συμφοιτητής και φίλος μας.

Σου λέω να προσπαθήσεις να φανταστείς τη στάση (αλαζονεία, υπεροψία) που θα έχουν οι άνθρωποι της εξουσίας της ΝΔ την Δευτέρα, αν έχει ξανα-κερδίσει η ΝΔ.

Σου λέω να σκεφτείς, μετά από τόσα ψέματα που η ΝΔ έχει πει και κάνει, αν η ευκαιρία που σκέφτεσαι να του ξανα-δώσεις είναι όχι άφεση αμαρτιών, αλλά αφορμή για να μας πάρουν τα σώβρακα και να μας τον χώσουν και από πίσω.

Σου λέω απλά να ΜΗΝ ψηφίσεις ΝΔ. Δεν είναι λάθος, είναι έγκλημα.

Γιατί όπως σου είπα και σε άλλα email, η πλάκα τελείωσε για μένα, για σένα, για όλους μας. Δυστυχώς.


Π. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: