11 Νοε 2009

Αφού βούλιαξαν την Ελλάδα, τώρα τσακώνονται στην Ν.Δ.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat θα έρθει στην Ελλάδα στις 16-18 Νοεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας (έλλειμμα, χρέος, ανάπτυξη, ανεργία, κ.λπ.), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.
Κάτι λιγότερο από 130 ημέρες έχει στην διάθεσή του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να αποδείξει στους συναδέλφους του στο ECOFIN, αλλά και στην -υπό νέα σύνθεση- Κομισιόν, ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τους προκατόχους του της Νέας Δημοκρατίας.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών σε βάθος χρόνου όσο αφορά μισθούς-συντάξεις και πληρωμές ασφαλιστικού.
  1. Tην μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο με την μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (με εξαίρεση μόνο των ανελαστικών περιπτώσεων κάλυψης βασικών αναγκών), την κατάργηση των stage και την δέσμευση για προσλήψεις που θα είναι μόνο στο 50% των αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση.
  2. Tην εκ νέου αναθεώρηση του ασφαλιστικού συστήματος σε βάθος χρόνου με πρώτο βήμα την επανεξέταση του σκέλους της παροχής υπηρεσιών υγείας για μισθωτούς και συνταξιούχους και την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών.
  3. Tο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και του ασφαλιστικού, την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, την καθιέρωση ενιαίας αρχής πληρωμής για όλο το δημόσιο (για τον έλεγχο των συμπληρωματικών πληρών και επιδομάτων), την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τον περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο.
  4. Φορολογικό νομοσχέδιο. Τον επόμενο Μάρτιο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το νομοσχέδιο δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων αλλά σε ένα νέο «πόθεν έσχες» και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.


Επεσήμανε δε ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας πολύ μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει, ενώ ειδικά για τις φοροαπαλλαγές τόνισε ότι θα καταργηθούν όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος αλλά μόνο ατομικό και δεν εντάσσονται στη λογική του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, δήλωσε ότι, σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή τους, καθώς αποτελούν και κρυφό χρέος.

Κάλεσε τέλος τις τράπεζες να μην ξεχνούν την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: