27 Απρ 2010

Ψηφίστικε ο νόμος για τους ημιυπαίθριους

Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, Μητροπολικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Κατηγορία Νόμος
Επιτροπή-
Ημερομηνία κατάθεσης 14.4.2010
Αρχεία νομοσχεδίου
Φωτοτυπημένο Αντίγραφο σ/ν:
Το φωτοτυπημένο σ/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις
Αιτιολογική Έκθεση: Αιτιολογική Έκθεση:
Πρακτικό - Έκθεση της Επιτροπής: Πρακτικό - Έκθεση της Επιτροπής
Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής: Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής
Ψηφισθέν Νομοσχέδιο: Ψηφισθέν Νομοσχέδιο

21 Απρ 2010

Σήμερα συζητήται ο νόμος για τους Ημιυπαίθριους

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΓ’
Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
‘Ωρα 6.00’ μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΔ’
Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
‘Ωρα 9.30’ π.μ.

16 Απρ 2010

Παπανδρέου για ΔΝΤ


Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής


15 Απρ 2010

Πάμε για τον μηχανισμό στήριξης...

Tα έξοδα του ελληνικού κράτους είναι πάνω από 70 δισ. ευρώ το χρόνο και τα έσοδα κάτω από 40 δισ. ευρώ. Eξάγουμε 17 δισ. ευρώ και εισάγουμε πάνω από 50 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από μόνα τους αυτά αρκούν για να ξυπνήσουμε ένα πρωί και το προηγούμενο βράδυ να έχουμε κατεβάσει τα ρολά σαν κράτος και χώρα.

Για να γίνω πιο παραστατικός θα έλεγα ότι από μόνα τους αυτά μοιάζουν με το σκηνικό της Κωνσταντινούπολης όχι πριν την έναρξη της πολιορκίας, αλλά την ώρα που η Κερκόπορτα είχε ανοίξει...

Γι' αυτό και ...

Στην τελική ευθεία πριν από την κατάθεση αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης φαίνεται ότι μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την οποία ζητά την εξειδίκευση των όρων του μηχανισμού στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η επιστολή δεν αφορά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ανάλογη είναι άλλωστε και η τοποθέτηση της Κομισιόν. "Η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών δεν αφορά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης" ανέφεραν πηγές της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr. "Πρόκειται για συζητήσεις τεχνικής φύσης."

Εξάλλου κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα τη Δευτέρα με στόχο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. "Μια τριμερής αντιπροσωπεία της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα για να συζητήσει το μηχανισμό στήριξης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Αναλυτικά, η πλήρης επιστολή του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

"Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου"

Σχέδιο Νόμου για τους Ημιυπαίθριους μαζί με την αιτιολογική έκθεση

Σήμερα υπάρχει το Σχέδιο Νόμου για τους Ημιυπαίθριους μαζί με την αιτιολογική έκθεση


Ανακοίνωση

Η επιτροπή 8 ωριτών 1975-1982 των ομοταγών Πανεπιστημίων εξωτερικού πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους σχετικά με το αίτημα της αναγνώρισης των "χαμένων" συνταξίμων ετών αυτής της περιόδου από το ΤΣΜΕΔΕ, ότι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών σε συμφωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας΄ η σχετική τελική τροποποίηση εισήχθει από το Υπουργείο στη Βουλή.


Για την Επιτροπή 8 ωριτών

13 Απρ 2010

Το σχέδιο νόμου για τους Ημιυπαιθρίους

Το σχέδιο νόμου για τους Ημιυπαιθρίους :


1. Καταργεί την διαστασιολόγηση των ημιυπαιθρίων χώρων.
2. Επιτρέπει την επέκταση υπογείων για θέσεις στάθμευση.
3. Ορίζει διαδικασία ελέγχου κατασκευής των κτιρίων - Ταυτότητα Κτιρίου.
4. Δεν νομιμοποιεί τις υπερβάσεις δόμησης, αλλά επιτρέπει με καταβολή ειδικού προστίμου πράσινης χρήσης για 40 χρόνια την διατήρηση ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται εντός του "νόμιμου ;;; κτιριακού όγκου βάσει οικοδομικής άδειας ;;;;".
5. Ορίζει Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και αντισταθμιστικά μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
6. Επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 4 του ν. 3212/2003 και όχι το άρθρο 5.

Δυστυχώς είναι ένα πολύ κακογραμμένο κείμενο που σίγουρα δεν είναι σε μορφή νόμου. Διαβάζοντας το σου δημιουργούνται πάρα πολλές απορίες. Ελπίζω μέχρι την τελική του μορφή να το επεξεργαστούν περισσότερο.
Κατά τα άλλα έχει κάποια καινοτόμα σημεία που είναι θετικά.


8 Απρ 2010

Σχολιασμός του Σχεδίου Νόμου για τους Ημιυπαιθρίους

Αυτό που γράφει στον πίνακα τη παραγράφου 2 "Δεν προσμετρούνται οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης στον συντελεστή δόμησης." πρέπει να το δούμε με την κατάργηση της αλλαγής του ΓΟΚ στο άρθρο 7 παράγραφος (1) του εδαφίου (Β) περίπτωση (η) που είχε κάνει το άρθρο 41 του Ν.3775 (ΦΕΚ. 122/21-7-2009) «η) οι υπέργειοι στεγασμένοι ανοικτοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο ισόγειο του κτιρίου ή στην Πυλωτή».

Όσο για το "Καταργείται η βύθιση των υπογείων." πρέπει να αλλάξει το «β) εφόσον η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει τα 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους » της περίπτωσης (β) σε 1.50 μ.

Το βασικό πρόβλημα που παρατηρώ στο Ενημερωτικό σημείωμα σχεδίου νόμου Αυθαίρετες Υπερβάσεις Δόμησης είναι αυτό που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Βασικά σημεία νομοσχεδίου στο τελευταίο εδάφιο "Επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 5 του ν.3212/2003 για τις κυρώσεις σε περίπτωση κατασκευής αυθαιρεσιών στους κυρίους, εργολάβους ή μηχανικούς."

7 Απρ 2010

Άρθρο 5 του Νόµου 3212/2003 (ΦΕΚ 308Α/31.12.2003)

Άρθρο 5
Ρυθμίσεις για το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., ποινικές και διοικητικές κυρώσεις
1. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 2477/1997 (ΦΕΚ 59 Α´) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Οι θέσεις των Επιθεωρητών - Ελεγκτών που προβλέπονται στην περίπτωση β´ αυξάνονται κατά εκατό (100) και οι θέσεις των Βοηθών Επιθεωρητών - Ελεγκτών που προβλέπονται στην περίπτωση γ´ αυξάνονται κατά πενήντα (50).»
2. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 2477/1997 προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Οι υπάλληλοι που αποσπώνται στις θέσεις που συνιστώνται με το τελευταίο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να είναι ΠΕ ή ΤΕ Μηχανικών και τα ειδικότερα προσόντα τους καθορίζονται με τη δημόσια πρόσκληση. Το όριο ηλικίας που ορίζεται ανωτέρω δεν ισχύει για την πλήρωση των θέσεων αυτών. Η κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μπορεί να γίνεται και με διορισμό, για τριετή θητεία. Επιτρέπεται ο διορισμός στις θέσεις αυτές συνταξιούχων του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, με εξαίρεση το όριο ηλικίας και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 14 του άρθρου 8 του Ν. 2592/1998 και του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων, Εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία διορισμού, τα προσόντα, το μισθολόγιο και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των τεσσάρων προηγούμενων εδαφίων.»
3. Στο τέλος του άρθρου 8 του Ν. 2477/1997 προστίθεται παράγραφος 12, ως εξής:
«12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσης ιδιαίτερου τμήματος στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., με αντικείμενο τη διενέργεια των ελέγχων που προβλέπονται για τις άδειες δόμησης. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων που στελεχώνουν το τμήμα αυτό και κάθε σχετικό θέμα.»
4. Οι παράγραφοι 8 και 9 του άρθρου 17 του Ν. 1337/1983 αντικαθίστανται ως εξής:
«8. Οι ιδιοκτήτες ή εντολείς κατασκευής αυθαιρέτων και οι εργολάβοι κατασκευής του τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, ανάλογα με την αξία του αυθαίρετου έργου και το βαθμό υποβάθμισης του φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται και οι μηχανικοί που εκπόνησαν τις μελέτες ή έχουν την επίβλεψη του έργου, αν διαπιστωθεί ότι οι μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνησή τους ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης ή αν διαπιστωθεί ότι οι εργασίες δόμησης δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης. Αν η πιο πάνω πράξη έχει γίνει από αμέλεια, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος και με χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Για απλές υπερβάσεις άδειας κατασκευής μπορεί να επιβληθεί ποινή μειωμένη.
Για την εκτέλεση εργασιών δόμησης, χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση αυτής, στα ρέματα, στους βιότοπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, στους αρχαιολογικούς χώρους και σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις εκτός από την κατά τις προηγούμενες παραγράφους επιβολή των προστίμων και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, τα πρόσωπα του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου αυτής τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Μετατροπή της ποινής της φυλάκισης σε χρηματική, καθώς και αναστολή της εκτέλεσής της δεν επιτρέπεται.
Η άσκηση της έφεσης δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Ειδικότερα η πιο πάνω ευθύνη καταλογίζεται με τις ακόλουθες διακρίσεις:
α) Στον κύριο, στο νομέα ή επικαρπωτή του ακινήτου. Σε περίπτωση ανέγερσης κτιρίου με το σύστημα της αντιπαροχής, υπεύθυνο πρόσωπο για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού είναι ο κατασκευαστής.
β) Στο γενικό εργολάβο του έργου ή στους ειδικούς εργολάβους που εκτελούν τις διάφορες εργασίες, εφόσον δεν εφαρμόζουν τις σχετικές μελέτες που έχουν εγκριθεί ή υποβληθεί ή δεν ακολουθούν τις γραπτές οδηγίες του επιβλέποντα μηχανικού ή εκτελούν εργασίες χωρίς να
υπάρχουν άδειες ή οι απαιτούμενες μελέτες.
γ) Στους μηχανικούς ή τεχνικούς που αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελέτης που απαιτείται για την έκδοση της άδειας, εφόσον περιέχονται σε αυτή στοιχεία ή σχέδια απεικόνισης της υπάρχουσας κατάστασης που παραπλανούν την αρμόδια για τη χορήγηση αδειών πολεοδομική υπηρεσία ή εφόσον αυτή δε συντάχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνησή της ή εφόσον η μελέτη είναι αντίθετη με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης.
δ) Στους μηχανικούς ή τεχνικούς που αναλαμβάνουν την επίβλεψη των εργασιών, εφόσον δεν εφαρμόζουν τις σχετικές μελέτες που έχουν εγκριθεί ή έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ή εφόσον αναλαμβάνουν την επίβλεψη τους χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες και οι απαιτούμενες μελέτες. Η ευθύνη του επιβλέποντα υπάρχει για όλο το χρονικό διάστημα της ανέγερσης του κτιρίου μέχρι τον τελικό έλεγχο από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον δεν υποβλήθηκε στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ανάκληση της δήλωσης επίβλεψης.
9. α) Στους μηχανικούς και εργολάβους του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη:
αα) Επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας άσκησης του επαγγέλματός τους από την αρμόδια διοικητική αρχή. Η πράξη της αρχής για την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση εκδίδεται μέσα σε προθεσμία οκτώ μηνών από την ημερομηνία γνωστοποίησης σε αυτήν της παράβασης εκ μέρους της υπηρεσίας που τη διαπίστωσε. Αν υπερβούν την προθεσμία τα υπεύθυνα για την προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας πρόσωπα της διοικητικής αρχής τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 259 του Π.Κ.
ββ) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του προϊσταμένου της υπηρεσίας ή του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. που διενήργησε τον έλεγχο, απαγορεύεται έως τρία έτη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, η υποβολή σχετικής δήλωσης και η εκπόνηση μελέτης ή η επίβλεψη εργασιών δόμησης και ο μηχανικός ή ο εργολάβος διαγράφεται για το ίδιο χρονικό διάστημα από το Μητρώο Μελετητών που προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν. 3164/2003 (ΦΕΚ 176 Α´) ή από τα Μητρώα που προβλέπονται στα άρθρα 16 και 17 του Ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α´). Σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο πέμπτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου η απαγόρευση μπορεί να επιβληθεί για χρονικό διάστημα έως έξι έτη. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται σε όλες τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες.
γγ) Ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου της πολεοδομικής υπηρεσίας ή του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., που διενήργησε τον έλεγχο, επιβάλλεται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) μέχρι εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,
ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι πράξεις επιβολής προστίμου κοινοποιούνται και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων.
β) Αν κατά τους ελέγχους που διενεργούνται από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. διαπιστωθεί η ανέγερση αυθαιρέτου χωρίς άδεια, κοινοποιείται σχετική πράξη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων και με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων και Εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορεί να παρακρατείται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του Ο.Τ.Α. α´ ή β´ βαθμού, στον οποίο υπάγεται η πολεοδομική υπηρεσία του αυθαιρέτου, ποσό ίσο με το τριπλάσιο του προστίμου ανέγερσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και δημόσιων Έργων, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος παρακράτησης και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου.»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

=ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

1. Βασικά σημεία νομοσχεδίου
Πρώτη μέριμνα η διατήρηση του ισοζυγίου - Για τους κλεισμένους αυτούς χώρους που επιβαρύνουν το περιβάλλον θα αποδοθούν άλλοι.

Με το σχέδιο νόμου αυτό:
· Αντιμετωπίζεται με την υποχρεωτική τήρηση «ταυτότητας κτιρίου» για τα νέα κτίρια η μελλοντική αυθαιρεσία υπερβάσεων δόμησης και αλλαγών χρήσης. Παράλληλα εξαλείφεται μια πηγή διαφθοράς που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα θέματα αυτά.
· Προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου αυτού και για τα παλαιά κτίρια, μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει ειδικώς την διαδικασία καταγραφής των κτιρίων, προκειμένου να εξευρεθούν οι αντίστοιχες υπάρχουσες αυθαιρεσίες ώστε να προγραμματιστεί και η επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.
· Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν οικιοθελώς τυχόν αυθαιρεσίες αυτής της μορφής και να τύχουν του ευεργετήματος της προκαταβολής ειδικού προστίμου διατήρησης των αυθαιρεσιών αυτών για τα επόμενα σαράντα χρόνια, με σημαντική έκπτωση.
· Ρυθμίζει θέματα αστικών αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα που εντάσσονται στον Πρώτο Άξονα Πράσινης Ανάπτυξης «Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον, Ενέργεια».
· Επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 5 του ν.3212/2003 για τις κυρώσεις σε περίπτωση κατασκευής αυθαιρεσιών στους κυρίους, εργολάβους ή μηχανικούς.

2. Διαφορές ρύθμισης Σουφλιά και δικής μας ρύθμισης





































Ρύθμιση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ


Ρύθμιση Σουφλιά


Περιβαλλοντική και πολεοδομική ρύθμιση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά


Εισπρακτική λογική


Άσκηση ελέγχων: Εισάγεται η έννοια της «Ταυτότητας Κτιρίου» περιλαμβάνοντας όλα τα χαρακτηριστικά του. Τακτικοί και διαρκείς έλεγχοι σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Οδηγεί σε αποτροπή και καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης, και αλλαγών χρήσης και σε παρακολούθηση ασφάλειας κτιρίων. Αρχίζει με τα νέα κτίρια από 1/10/10 και έχει πρόβλεψη επέκτασης στα υφιστάμενα.



Καμία πρόβλεψη ελέγχου και αποτροπής της αυθαιρεσίας


Καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης του ημιυπαίθριου – Καμιά νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας


Τακτοποίηση με αμφίβολη νομική και συνταγματική έκβαση


Ρύθμιση θεμάτων αστικών αναπλάσεων, πολεοδομικής και χωροταξικής ανασυγκρότησης της χώρας - εργαλείο για ανάπτυξη


Χρήματα στο ταμείο του κράτους


Ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη κοινωνικές αναφορές με διαφοροποιήσεις ως προς κύρια και άλλη κατοικία, επαγγελματική χρήση


Ισοπεδωτική ρύθμιση χωρίς κοινωνικές αναφορές


Αξιολόγηση της βλάβης που έχει υποστεί το περιβάλλον. Διαφοροποίηση προστίμων σε εντός και εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, ανάλογα με τετραγωνικά αυθαιρεσίας.


Ενιαίο πρόστιμο σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλης, δηλαδή μη αξιολόγηση της περιβαλλοντικής βλάβης.





Η προσμέτρηση υπόγειων χώρων στάθμευσης και η βύθιση των υπογείων, υπήρξαν αντιπεριβαλλοντικά μέτρα και αντικίνητρα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.




Ειδικότερα:

3. Ταυτότητα κτιρίου
· Η «ταυτότητα του κτιρίου» θα φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχέδια και ελέγχους για τη λειτουργία ενός κτιρίου.
· Θα περιλαμβάνει ελέγχους για όλες τις κατηγορίες μελετών που περιλαμβάνει η οικοδομική άδεια και κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτιρίου, που θα αναγράφεται η ημερομηνία ελέγχου. Οι έλεγχοι θα γίνονται περιοδικά από Μηχανικούς και θα κοινοποιούνται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία και στο ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
· Η ταυτότητα του κτιρίου θα τηρείται επίσης σε κάθε κτίριο.
· Για τα νέα κτίρια η ταυτότητα του κτιρίου θα ξεκινά σε φάση προηγούμενη της ολοκλήρωσης της κατασκευής, από τους επιβλέποντες Μηχανικούς, ώστε να προβλέπονται εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις για την μη ύπαρξη νέων υπερβάσεων και αυθαιρεσιών.
· Παρέχεται, τέλος, η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την δημιουργία σώματος ελεγκτών μηχανικών που θα παρακολουθούν τακτικά την διαδικασία τήρησης της ταυτότητας του κτιρίου.

4. Προκαταβολή προστίμων διατήρησης αυθαιρέτων υπερβάσεων δόμησης και αλλαγών χρήσεων
Το ειδικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), τηρείται σε ειδικό λογαριασμό που ονομάζεται «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης, εντός του πρωτοβαθμίου ΟΤΑ στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι χώροι που δηλώνονται.





















































Εμβαδό μη νόμιμου δηλούμενου χώρου (τ.μ.) ακινήτου


Ακίνητα πρώτης κατοικίας


Λοιπά ακίνητα κατοικίας


Ακίνητα άλλης χρήσης (μη κατοικίας)


ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Ή ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ


Μικρότερος των 25 τ.μ.


5%


6%


7,5%


Μεγαλύτερος των 25 και μικρότερος των 75 τ.μ.


7%


8,5%


10,5%


Μεγαλύτερος των 75 τ.μ.


9%


11%


13,5%


ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ


Μικρότερος των 25 τ.μ.


6%


7,2%


9%


Μεγαλύτερος των 25 τ.μ. και μικρότερος των 75 τ.μ.


8%


9,6%


12%


Μεγαλύτερος των 75 τ.μ.


10%


12%


15%



Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία, διότι:
· Το πρόβλημα των αυθαίρετων υπερβάσεων και αλλαγών χρήσης είναι μια πραγματικότητα στην οποία είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη η πολιτεία η οποία δεν μπόρεσε να καθιερώσει τους απαραίτητους θεσμούς καταπολέμησης των φαινομένων αυτών ούτε της διαφθοράς που τα επέτρεψε.
· Δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να διατηρήσει τους δηλούμενους χώρους για 40 χρόνια, με την πληρωμή του σχετικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης, χωρίς να νομιμοποιείται το «παράνομο κτίσμα».
· Αποφεύγεται η επιλογή μεσοβέζικων λύσεων από την πολιτεία με νομικά τεχνάσματα τύπου «τακτοποίηση» ή «νομιμοποίηση». Η πολιτεία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να τηρούνται, παρεμβαίνει δε μόνον όσον αφορά το μέγεθος της ποινής (πρόστιμο) για τις περιπτώσεις αυτές.
· Αποσυνδέεται από λογικές του «κράτους μεταπράτη» το οποίο για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων αγνοεί τους νόμους του, επιβραβεύοντας όσους συνειδητά παρανόμησαν, σε βάρος μάλιστα των αρχών της ισότητας, του κράτους δικαίου και της προστασίας του περιβάλλοντος.
· Αποδίδει τους πόρους άμεσα και μονοσήμαντα σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και προγράμματα με τρόπο ώστε να αποκαθιστά ανά ΟΤΑ το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, να συνεισφέρει άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και να διαθέτει πόρους που θα έχουν άμεσα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία μέσω της «πράσινης ανάπτυξης».

Εμπεριέχει επίσης στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι:

*
Διαφοροποιεί συστηματικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την πρώτη κατοικία από αυτά των λοιπών κατοικιών (δευτερεύουσα, παραθεριστική) και των λοιπών κτιρίων που δεν είναι κατοικίες (πχ επαγγελματικές, παραγωγικές ή άλλες χρήσεις),

*
Διαφοροποιεί τα πρόστιμα με βάση το συνολικό εμβαδό των αυθαιρεσιών και σύμφωνα με την βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον


Προστατεύει τον πολίτη που συμμορφώνεται με τους νόμους, διότι:

*
Δεν επιτρέπει την δημιουργία «υπεραξιών», τις οποίες θα εισέπρατταν όσοι παρέβησαν τη νομοθεσία για τις κατασκευές σε βάρος αυτών που συμμορφώθηκαν. Τυχόν νομιμοποίηση ή τακτοποίηση θα είχε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.

*
Δεν διαφοροποιεί το κόστος μεταβίβασης ακινήτων που έχουν κτισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Για τα ακίνητα που θα υπαχθούν στην ρύθμιση της «καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης» προβλέπεται η καταβολή κατά την μεταβίβαση πρόσθετης εισφοράς που θα ισούται με τον φόρο μεταβίβασης που θα έπρεπε να καταβληθεί για τα αυθαίρετα τετραγωνικά στην περίπτωση που ήταν νόμιμα.

*
Δεν διαφοροποιεί την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τα «τέλη ακίνητης περιουσίας». Ο ιδιοκτήτης ακινήτου, για το οποίο έχει γίνει χρήση της ρύθμισης του νόμου αυτού, θα υποχρεούται να καταβάλει πρόσθετη εισφορά που θα αντιστοιχεί στο τέλος ακίνητης περιουσίας για τα αυθαίρετα τετραγωνικά.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο μπορούν να δηλώσουν τις οικοδομικές τους αυθαιρεσίες και να υποστούν τις κυρώσεις, θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από τον νόμο.

Επαναφέρεται επίσης σε ισχύ η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, δεν υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου τα εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

5. Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και αξιοποίηση εισφορών για περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη

Νέοι χώροι πράσινου με δίκαιη κατανομή
Μετά από σύνταξη και έγκριση πολεοδομικών μελετών τοπικής κλίμακας, θα επιλέγονται χώροι και θα απαλλοτριώνονται εντός της περιοχής του Δήμου, όπου καταγράφηκε η αυθαιρεσία. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χρόνια χαρακτηρισμένους χώρους προς «απαλλοτρίωση», που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν λόγω αδυναμίας του Δήμου.

Προγράμματα αστικής ανάπλασης
Στους περισσότερους Δήμους της χώρας εκκρεμεί η υλοποίηση προγραμμάτων μικρών και μεγάλων αναπλάσεων, διαπλατύνσεις και αναβαθμίσεις πεζοδρομίων κ.ά., λόγω έλλειψης πόρων. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χώρων και περιοχών που αποκτώνται μέσω της παρούσας ρύθμισης είναι σημαντικό να ολοκληρώνεται, η δε υλοποίησή του να πραγματοποιείται μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες και έργα.

Φύτευση περιοχών όπου οι Δήμοι αδυνατούν
Οι Δήμοι που δεν διαθέτουν τους πόρους για τη δημιουργία επαρκών χώρων πράσινου περιορίζονται σε μικρότερες κηποτεχνικές διαμορφώσεις. Οι φυτεύσεις, κυρίως στους νέους χώρους που δημιουργούνται με τη ρύθμιση, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντική επανόρθωση σε «εκτός σχεδίου περιοχές»
Η «πράσινη εισφορά» αποδίδεται στους Δήμους όπου έγινε η οικοδομική αυθαιρεσία και επίσης θα κατευθύνεται στην προστασία χώρων και πόρων με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, όπως, ακτές, παραλιακές ζώνες, άλση, ρέματα, δάση, ύδατα, οικοσυστήματα, κ.ά.

Ακίνητα πολιτιστικής σημασίας
Απόκτηση, αποκατάσταση και συντήρηση ακινήτων πολιτιστικής σημασίας σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα πόλεων και εκτός σχεδίου περιοχές. Είναι γνωστό πως σε όλη την επικράτεια, εκατοντάδες κηρυγμένα κτίρια μεγάλης αξίας καταστρέφονται διότι το υφιστάμενο πλαίσιο και τα θεσμοθετημένα κίνητρα δεν επαρκούν για την αποκατάστασή τους από τους ιδιοκτήτες τους.

Κονδύλια για τις κατεδαφίσεις
Από το «Πράσινο Ταμείο» θα καταβληθούν τα απαραίτητα ποσά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτιρίων σε κρίσιμες περιοχές (καμένα δάση, παραλίες, υγροβιότοπους, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, κ.ά.).

6. Προγράμματα αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα
Το σχέδιο νόμου προδιαγράφει και ορίζει το πλαίσιο για την υλοποίηση προγραμμάτων μεγάλων μητροπολιτικών αναπλάσεων στην Αθήνα και ειδικότερα:
· Οργανώνει πολεοδομικά και νομικά το ισχύον καθεστώς της περιοχής του Φαληρικού όρμου Αττικής, χωρίς μεταβολή των όρων και περιορισμών δόμησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα ανάπλασης του σημαντικότερου τμήματος του παραλιακού μετώπου της Αθήνας.
· Το πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης της περιοχής θα εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα ύστερα από στρατηγική εκτίμηση των επιπτώσεών του στο περιβάλλον και την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, σεβόμενο την δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.
· Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει επίσης τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.
· Η ρύθμιση των θεμάτων αυτών γίνεται με ανασχεδιασμό και αναθεώρηση των αρχών και των κατευθύνσεων του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με σεβασμό στο περιβάλλον και τη νομιμότητα.
· Η τελική έγκριση του προγράμματος, με βάση το νομοσχέδιο, θα γίνει επίσης με προεδρικό διάταγμα. Εισάγεται έτσι ειδική διοικητική διαδικασία για την εφαρμογή της όλης ρύθμισης που μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και στο σύνθετο χαρακτήρα του εγχειρήματος της διπλής ανάπλασης.

1 Απρ 2010

Τι εστί Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Την ώρα που οργιάζουν οι φήμες και οι δηλώσεις για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κανείς δεν φαίνεται να "θυμάται" τις περιπτώσεις που επενέβη ο οργανισμός, και τις επιδράσεις που είχε στις συγκεκριμένες χώρες που "βοήθησε" ή ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του.

Το IMF (International Monetary Fund) είναι ένας "εξειδικευμένος" μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών, συγγενής με τη Διεθνή Τράπεζα, με έδρα την Ουάσιγκτον. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1944, ενώ ουσιαστικά ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 1947, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων της διάσκεψης του Bretton Woods, οι οποίες αφορούσαν την "ανοικοδόμηση" του παγκόσμιου οικονομικού "συστήματος".

Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στη νομισματική πολιτική, η επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου, η σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η... παροχή πιστώσεων, η επιτήρηση της πολιτικής του χρήματος και η προσφορά "τεχνικής" βοήθειας. Το ΔΝΤ έχει σήμερα 186 μέλη-χώρες, το δικαίωμα ψήφου των οποίων καθορίζεται από το μερίδιο τους στα κεφάλαια του "οργανισμού". Οι αποφάσεις του ΔΝΤ οφείλουν να λαμβάνονται με πλειοψηφία 85%, ενώ τα μέλη με τα μεγαλύτερα "μερίδια ψήφου" είναι οι ΗΠΑ με ποσοστό 16,77%, η Ιαπωνία με 6,02%, η Γερμανία με 5,88%, η Γαλλία με 4,86%, η Μ. Βρετανία με ποσοστό 4,86% και η Κίνα με ποσοστό 3,66%.

Το ΔΝΤ απασχολεί 2.700 άτομα υπό την ηγεσία ενός διευθύνοντος συμβούλου (σήμερα του Γάλλου, πρώην υπουργού οικονομικών, D. Strauss-Kahn) ο οποίος, με βάση μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των Η.Π.Α. και μερικών ευρωπαϊκών χωρών, οφείλει να είναι πάντοτε Ευρωπαίος. Ο πρώτος "αντικαταστάτης" του αντίθετα (First Deputy Managing Director) είναι πάντοτε Αμερικανός - σήμερα ο John Lipsky.

Αντικείμενο και Στόχοι: Όταν ένα μέλος του ΔΝΤ αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη βοήθεια του "ταμείου". Το ΔΝΤ τότε παρέχει πιστώσεις περιορισμένης διάρκειας στις χώρες που αιτούνται τη συνδρομή του, οι οποίες όμως είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, απαιτείται η άμεση μείωση των δημοσίων δαπανών, ο χαμηλός πληθωρισμός, η αύξηση των εξαγωγών, καθώς επίσης η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Τρόποι επίτευξης των στόχων: Κάθε χώρα-μέλος λαμβάνει μία επονομαζόμενη "στάθμιση", σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι υποχρεώσεις χρηματικής συμμετοχής της στο ταμείο του ΔΝΤ (σε χρυσό, συνάλλαγμα και τοπικό νόμισμα), τα δικαιώματα της σε παροχή πιστώσεων, η βαρύτητα της ψήφου, καθώς επίσης το ύψος των πιστώσεων που μπορεί να απαιτήσει.
Περαιτέρω, όταν ένα κράτος-μέλος βρεθεί σε οικονομική δυσκολία, έχει κατ' αρχήν τη δυνατότητα να "αιτηθεί" την παροχή πίστωσης εκ μέρους του ΔΝΤ. Η πίστωση αυτή είναι συνδεδεμένη με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε προηγουμένως (μείωση των δημοσίων δαπανών κλπ), τις οποίες είναι υποχρεωμένο να τηρήσει.

Από το 1969 και μετά ισχύουν τα ονομαζόμενα "Ειδικά Δικαιώματα Λήψης" (ΕΔΛ). Σύμφωνα με αυτά, ένα κράτος-μέλος έχει το δικαίωμα να αγοράσει συνάλλαγμα, με τη μεσολάβηση του ΔΝΤ. Για το συνάλλαγμα αυτό, το κράτος-μέλος πληρώνει με "ΕΔΛ". Το "ΕΔΛ" είναι λοιπόν ένα είδος "παγκοσμίου χρήματος", το οποίο αφορά τη διακίνηση των συναλλαγών των κεντρικών τραπεζών και καθορίζεται ως εξής:

* Τα "ΕΔΛ" προσφέρονται σε συγκεκριμένο ύψος
* Για τα "ΕΔΛ" πρέπει να πληρώνονται τόκοι
* Μέσω των "ΕΔΛ" αυξάνεται σημαντικά η διεθνής ρευστότητα (πιστωτική επέκταση)
* Σε κάθε αύξηση των "ΕΔΛ", ελέγχεται εάν υπάρχει παγκοσμίως ανάγκη εξουδετέρωσης ενδεχόμενων πληθωριστικών τάσεων

Για παράδειγμα, όταν η Τουρκία (αναπτυσσόμενη χώρα) απευθύνεται στο ΔΝΤ, επειδή χρειάζεται συνάλλαγμα για την πληρωμή των υποχρεώσεων της, τότε το ΔΝΤ ορίζει μία χώρα - για παράδειγμα τις Η.Π.Α.- με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα. Η χώρα αυτή τότε (οι Η.Π.Α.) πουλάει στην Τουρκία συνάλλαγμα, λαμβάνοντας έναντι αυτού "ΕΔΛ".


Πιστωτές: Μέχρι το 1977, πιστωτές του ΔΝΤ ήταν τόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και οι βιομηχανικές - για παράδειγμα, η Μ. Βρετανία ήταν ανέκαθεν ένας από τους μεγαλύτερους. Έως τότε η "εξάρτηση" δεν χρησιμοποιούταν, όσον αφορά τη Μ. Βρετανία, η οποία ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Το γεγονός όμως αυτό άλλαξε μετά την πολλαπλή υποτίμηση της Στερλίνας, όπου για πρώτη φορά το ΔΝΤ συνέδεσε την παροχή δανείου (stand-by-credit που ζητήθηκε από τη Μ. Βρετανία το 1977), με την ανάληψη σημαντικών δεσμεύσεων εκ μέρους της - όπως για παράδειγμα τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και την κατάργηση των ελέγχων στις εισαγωγές.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά το ΔΝΤ θεωρήθηκε σαν η τελευταία λύση για την αναζήτηση πιστώσεων, επειδή σήμαινε αυτόματα την ανάμιξη μίας χώρας (κυρίως των Η.Π.Α.) στα εσωτερικά ζητήματα κάποια άλλης (απώλεια της Εθνικής κυριαρχίας). Έκτοτε έπαψαν να αιτούνται τη βοήθεια του οι βιομηχανικές χώρες, οι οποίες δεν ήθελαν προφανώς την ανάμιξη των Η.Π.Α. στα εσωτερικά τους θέματα.


Οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ασιατική κρίση (1997-1998: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ): Την ώρα που το ντόμινο της ασιατικής κρίσης απειλεί να φτάσει μέχρι την Ιαπωνία, το ΔΝΤ δίνει δάνεια 55 δισ. δολαρίων στην Κορέα, 17 δισ. στην Ταϊλάνδη και 23 δισ. στην Ινδονησία. Είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διάσωση του ΔΝΤ και συνοδεύεται από το πρόγραμμα που έμεινε γνωστό ως SAP (structural adjustment policies), μέσω του οποίου επιβάλλονται μέτρα λιτότητας όπως η περικοπή των κρατικών δαπανών, η αύξηση των επιτοκίων, η αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, η ανάκληση αποφάσεων για την προστασία του εμπορίου και η ρευστοποίηση αφερέγγυων επιχειρήσεων. Τα προγράμματα προκαλούν σημαντική υποτίμηση των νομισμάτων, κύμα χρεοκοπιών, δραματική απώλεια θέσεων εργασίας και αύξηση των τιμών στα είδη καθημερινής κρίσης, πυροδοτώντας κοινωνική αναταραχή και βίαιες εκδηλώσεις.

Αργεντινή (1999-2001: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ): Στα τέλη του 2000 και υπό την απειλή χρεοκοπίας, εξασφαλίζει δάνειο 40 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Η διαχείριση της κρίσης εκ μέρους του οργανισμού θεωρείται αποτυχημένη, κυρίως γιατί επέβαλε τους ίδιους όρους λιτότητας που είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την ασιατική κρίση του '97. Το 2001 η χώρα δεν αποφεύγει τη χρεοκοπία και το τραπεζικό της σύστημα καταρρέει. Ακολουθούν τρία χρόνια επώδυνης οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής κρίσης. Με την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δανείων, το 2006, η Αργεντινή κάνει το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας.

Τουρκία (κατ΄ επανάληψη): Αποτελεί τακτικό "πελάτη" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς έχει λάβει κατ' επανάληψη δάνεια. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα 4 δισ. δολάρια του 1999, τα 7,5 δισ. δολάρια του 2000 και το 3ετές πρόγραμμα των 10 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2004. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η εμπλοκή του στην οικονομία της Τουρκίας έχει στεφθεί από επιτυχία, όμως, εξαιτίας των αυστηρών όρων που θέτει, αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους Τούρκους, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του οργανισμού να αποτελούν συχνό φαινόμενο. Έτσι, ο Erdogan απέφευγε με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης να προσφύγει στο ΔΝΤ, γνωρίζοντας ότι οι απαιτήσεις του οργανισμού για μειώσεις κρατικών δαπανών και αναδιάρθρωση προϋπολογισμού θα στοίχιζαν πολιτικά και μάλιστα σε μία εποχή που η χώρα διένυε προεκλογική περίοδο.
Τέλος, η Τουρκία έλαβε πρόσφατα δάνειο ύψους 20,4 δισ ευρώ, με αντάλλαγμα βέβαια την μείωση των μισθών κατά 20% και την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων.


Ισλανδία (2008): Ήταν η πρώτη βιομηχανική χώρα που χρειάστηκε τη διάσωση του ΔΝΤ από τη συμφωνία της Βρετανίας το 1976. Υπό την απειλή χρεοκοπίας, η Ισλανδία πήρε δάνειο 2,4 δισ. δολαρίων. Ο οργανισμός, όμως, καθυστερεί την εκταμίευση των δόσεων σε μια εκβιαστική κίνηση που στοχεύει να πιέσει τη χώρα να αποζημιώσει τη Βρετανία και την Ολλανδία για τα χρήματα που έχασαν οι πολίτες τους στις ισλανδικές τράπεζες. Παράλληλα, επιβάλλει σκληρούς όρους, όπως μείωση κατά 10% των δαπανών όλων των υπουργείων, να μειώσει μισθούς και συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους και αύξηση των επιτοκίων.


Ουκρανία (2008): Εν μέσω προβλημάτων ρευστότητας λόγω της κρίσης του 2008, πήρε δάνειο 16,5 δισ. δολαρίων. Όμως, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές δαπανών, πωλήσεις τραπεζών και ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος ενέτειναν την πολιτική κρίση της χώρας. Βλέποντας ότι οι όροι του δεν ακολουθούνται, το ΔΝΤ πάγωσε τη συνεργασία του.

Ουγγαρία (2008): Πρώτη εν μέσω κρίσης πήρε δάνειο 12,5 δισ. ευρώ αναγκάστηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αύξηση των επιτοκίων, η κατάργηση του 13ου μισθού στο δημόσιο, η μείωση της 13ης σύνταξης και η περικοπή των δαπανών των υπουργείων ήταν μερικοί από τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ για υπόλοιπο δάνειο μέχρι το ύψος των 25 δισ. δολαρίων.


Λευκορωσία (2008): Για το ασυνήθιστα μεγάλο (για τα δεδομένα της χώρας) δάνειο των 2,5 δισ. δολαρίων, συμφώνησε να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματος κατά 20% και να παγώσει τους μισθούς.

Λετονία (2008): ΔΝΤ και ΕΕ αποφάσισαν να στηρίξουν από κοινού τη χώρα κατά την κρίση του 2008, με ένα δάνειο 1,7 δισ. δολαρίων. Ενώ οι κινήσεις περικοπής δαπανών ικανοποίησαν τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ θεώρησε ότι η Λετονία δεν επιδεικνύει επαρκή πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να επιβάλει αυστηρότερους όρους. Το ρήγμα ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ προκάλεσε καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων και υποχρεώθηκε στην αύξηση του ΦΠΑ από το 5% στο 21% και στη μείωση των μισθών κατά 20%.


Πακιστάν (2008): Εξασφάλισε δάνειο 7,6 δισ. δολαρίων. Ως αντάλλαγμα αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιδοτήσεις σε ενέργεια, πετρέλαιο και λιπάσματα, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να αυξήσει τους φόρους και τα επιτόκια.

Σερβία (2009): Χρειάστηκε δάνειο 3 δισ. ευρώ για να ξεπεράσει την κρίση του 2008. Για να το εξασφαλίσει συμφώνησε σε σκληρούς όρους, όπως η απώλεια του 1/5 των 70.000 θέσεων εργασίας του δημοσίου τομέα και το πάγωμα των μισθών.

Ρουμανία (2009): Οι όροι λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ για το δάνειο των 20 δισ. ευρώ, το 2009, έριξαν την κυβέρνηση της Ρουμανίας, προκαλώντας την αναστολή της εκταμίευσης των δόσεων. Η ροή της χρηματοδότησης φαίνεται να αποκαθίσταται, καθώς η νέα κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα όπως η σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό, έναντι του μέσου όρου των μισθών, όμως απέλυσε 137.000 δημοσίους υπαλλήλους, προχώρησε σε περικοπές μισθών και επιδομάτων, αυξήσεις φόρων και μείωση των κοινωνικών δαπανών.


Σρι Λάνκα (2009): Αν και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα, το ΔΝΤ συμφώνησε να δώσει δάνειο 2,5 δισ. δολαρίων στη Σρι Λάνκα για να αντιμετωπίσει την τελευταία οικονομική κρίση και να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Μεξικό (1995): Το ΔΝΤ συνεργάστηκε με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για το δάνειο των 30 δισ. δολαρίων που έδωσε το 1995. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε, ο αριθμός των Μεξικανών που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπέρασε το 50% και ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%.

Ρωσία (κατ΄ επανάληψη): Το ιστορικό του ΔΝΤ στη Ρωσία δεν είναι το καλύτερο. Η χώρα έλαβε δάνεια τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων από το 1992 έως το 1996 και άλλα 41,5 δισ. δολάρια το 2008, όμως, δεν προχώρησε ποτέ στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Λανθασμένες οικονομικές πολιτικές και κακοδιαχείριση (αφού αρκετά δισ. από τα δάνεια εκλάπησαν), οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Βραζιλία (1998, 2002): Έλαβε 41,5 δισ. δολάρια το 1998 και άλλα 30 δισ. δολάρια το 2002. Το ΔΝΤ ζήτησε από τη Βραζιλία να εμφανίσει πλεονασματικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμαινε χρόνια περικοπών στις δαπάνες και τις θέσεις εργασίας του δημοσίου.

Βρετανία (1976): Η κατάρρευση της στερλίνας έναντι του δολαρίου το 1976 έριξε τη Βρετανία σε μία οικονομική και πολιτική κίνηση. Η κυβέρνηση των Εργατικών προχώρησε στην ταπεινωτική κίνηση της προσφυγής στο ΔΝΤ (που μέχρι τότε βοηθούσε οικονομικά μόνο χώρες του τρίτου κόσμου) και ζήτησε δάνειο 2,3 δισ. στερλινών. Το τίμημα ήταν βαρύ, καθώς το ΔΝΤ απαίτησε από το Λονδίνο επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών.


Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα και όπως υποστηρίζουν και οι περισσότεροι αναλυτές, όταν μια χώρα αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λαμβάνει μεν οικονομική βοήθεια με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά ταυτόχρονα αποφασίζει να λάβει σκληρά μέτρα χωρίς επιστροφή. Η Ελλάδα, όπως διαμηνύει και η κυβέρνηση, είναι ήδη ένα βήμα μπροστά, καθώς με τα σκληρά μέτρα που πήρε πρόσφατα, έχει κατά έναν μεγάλο βαθμό προλάβει το μαστίγιο του ΔΝΤ.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως το Ταμείο, σε περίπτωση που η χώρα μας ζητούσε βοήθεια (κάτι το οποίο προς το παρόν αρνούμαστε κατηγορηματικά), δεν θα είχε περαιτέρω απαιτήσεις, όπως ακούγεται για παράδειγμα θα μπορούσε να ζητήσει την απόλυση μέχρι και των μισών δημοσιών υπαλλήλων της χώρας. Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ θα καθορίζει πλήρως την εισοδηματική και οικονομική πολιτική της χώρας, με τις γνωστές συνέπειες, εξουδετερώνοντας στην ουσία, την κυβέρνηση.

Μέχρι 10 δισ. ευρώ το δάνειο από ΔΝΤ

Όπως και να έχει, η πραγματικότητα είναι πως το ΔΝΤ δεν μας φτάνει! Όπως είπε πρόσφατα και η καθηγήτρια οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά (η οποία έχει διατελέσει και στο ΔΝΤ) σε συνέντευξή της σε ραδιόφωνο, το ΔΝΤ δανείζει με πολύ χαμηλό επιτόκιο ένα συγκεκριμένο ποσό που είναι το δεκαπλάσιο της συνδρομής που έβαλε η κάθε χώρα όταν δημιουργήθηκε το ΔΝΤ. Η ίδια είπε ότι το μέγιστο που μπορούμε να δανειστούμε χαμηλότοκα από εκεί είναι 10 δισ. ευρώ.

Το ίδιο λέει και σε πρόσφατη ανάλυση της η Barclays Capital, ότι, με λίγα λόγια, η λύση του ΔΝΤ μάλλον δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας. Αν η Ελλάδα κάνει χρήση της "Stand-By Arrangement", που είναι το πιο πιθανό πρόγραμμα για τη χώρα, τότε, θα μπορέσει να δανειστεί 10 φορές την ποσόστωσή της στο ΔΝΤ (quota), που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ μόνον.

Η κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ έχει και τη δική της quota, η οποία έχει καθοριστεί σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, με κύριο το ύψος της συμμετοχής της στο Ταμείο και μπορέι κανείς να το δει στο site του ΔΝΤ και την διεύθυνση :
http://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.htm

Η quota λοιπόν, της Ελλάδας ανέρχεται σε 823 εκατ. Special Drawing Rights (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα - SDRs), με το ένα δολάριο να ισοδυναμεί με 0,65 SDRs. Την μεγαλύτερη quota έχουν οι ΗΠΑ που αγγίζει τα 37,2 δισ. SDRs. Η περίοδος χάριτος είναι 3 χρόνια και τρεις μήνες, με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται σε 5 χρόνια, αν και υπάρχει η πιθανότητα αναχρηματοδότησης του δανείου με νέα συμφωνία.



Το κόστος φτάνει το 1,26% για το πρώτο 300% της quota και 3,26% για το υπόλοιπο, και μετά από τρία χρόνια, αυξάνεται. Όπως σημειώνει πάντως η Barclays, υπάρχει και η πιθανότητα κοινής δράσης του ΔΝΤ και άλλων χώρων ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: Αξία