"Σήμερα καλούμαστε όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, η βία δεν δίνει απαντήσεις, δεν δίνει λύσεις, δίνει νέες πληγές. Ας απομονώσουμε όλοι μας τη βία και όσοι συμφωνούν και όσοι διαφωνούν με τις πολιτικές μας επιλογές", τόνισε πριν από λίγο από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο χθεσινό τραγικό περιστατικό με τους τρεις νεκρούς στο κέντρο της Αθήνας. "Δεν αντέχουμε άλλες πληγές -πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου- κατανοώ την οργή, τη συμμερίζομαι οι πολίτες θέλουν να πιστέψουν πια ότι ο πολιτικός κόσμος μπορεί να υπηρετεί το δίκαιο και όχι το στενά κομματικό συμφέρον". "Ή ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα σε χρεοκοπία" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι κάποιοι κερδοσκόποι διεθνώς το ελπίζουν.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει την κερδοσκοπία ενάντια στη χώρα επισημαίνοντας ότι δεν άκουσε εναλλακτική λύση για το τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
"Πραγματικός πατριωτισμός σήμερα είναι να κάνουμε το παν να μη χρεοκοπήσει η χώρα" είπε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε "ως πρωθυπουργός αναλαμβάνω τις ευθύνες μου" ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ τη χαρακτήρισε ανεύθυνη ως κυβέρνηση και ανεύθυνη ως αντιπολίτευση.
Δήλωση Αντώνη Σαμαρά
"Με τα μέτρα που προτείνετε μας βάζετε πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και για αυτό η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο σας", τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς διευκρινίζοντας ωστόσο ότι συμφωνεί σε επιμέρους σημεία. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου επικρίνοντας την ότι με τα νέα μέτρα δεν χτυπά τη δημόσια σπατάλη . Τα μέτρα πυροδότησαν κοινωνική έκρηξη , για να αποτραπεί. Για το χθες δεν θα θελα να μπω στη συζήτηση για το ποιος φταίει , δήλωσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος παραδέχθηκε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τις ευθύνες τους . Απευθυνόμενος ωστόσο στον κ. Παπανδρέου είπε: Τα spread επί των ημερών σας αυξήθηκαν όπως και οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις και σημείωσε: επί των ημερών σας η ελληνική οικονομία παρομοιάστηκε με τον Τιτανικό από τα χείλη του υπουργού των οικονομικών σας. Ζούμε σε εποχές σύγχυσης , αναταράξεων και ανασφάλειας όμως σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς οφείλουμε να προσφέρουμε στο λαό καθαρότερη ματιά και πιεστικότερη εναλλακτική πρόταση
Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου
"Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να υλοποιήσει το πιο δύσκολο οικονομικό πρόγραμμα που έχει κληθεί ποτέ να υλοποιήσει χώρα" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου το απόγευμα θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο με τα μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ. Παράλληλα, θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: "αν πια στα χέρια του Κοινοβουλίου αν θα αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει ή όχι". Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση το επέλεξε προκειμένου να μην προχωρήσει σε στάση πληρωμών και πτώχευση.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;"
"Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους", τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: "Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών".
Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ για τη καταψήφιση του νομοσχεδίου λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν μπορείτε να είστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ".
Ψήφιση νομοσχεδίου
Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε η αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα και την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ το ΚΚΕ προανήγγειλε ότι, θα υποβάλλει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 14.30.
ΠΑΣΟΚ
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας». Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.
"Την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
«Τα πολιτικά διλήμματα της πολυτέλειας του παρελθόντος δεν υπάρχουν σήμερα. Σήμερα, το πολιτικό δίλημμα δεν είναι αυξήσεις ή μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν είναι πλήρης εργασία με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το πολιτικό δίλημμα σήμερα είναι διάσωση της χώρας, έστω με πρόσκαιρη ύφεση, και αναστρέψιμη οικονομία ή κατάρρευση της χώρας», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Νέα Δημοκρατία
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.
-Ομιλία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ:
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.
Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του ’80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση». Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.
ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών. Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".
- Ομιλία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ:
Σε λαϊκή αντεπίθεση κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του". Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.
Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».
ΛΑ.Ο.Σ
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
- Ομιλία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ:
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.
Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο". Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη, υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.
ΣΥΡΙΖΑ
Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος». Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν. «Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.
- Ομιλία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ:
"Αποφράδα ημέρα για τους εργαζομένους", χαρακτήρισε τη σημερινή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κρίνοντας ότι "κατεδαφίζονται εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις ενός αιώνα, οδηγώντας τη χώρα στην οικονομική άβυσσο". Υποστήριξε πως δεν είναι η προοπτική, που επελέγη, ο μονόδρομος, αφού υπάρχουν "πλήθος εναλλακτικών προοπτικών". Ως εναλλακτική πρόταση, ανέφερε τη δυνατότητα να δανειστεί η Ελλάδα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα πολύ χαμηλά επιτόκια, που η ίδια δανείζει τις εμπορικές τράπεζες. Ως δεύτερη εναλλακτική πρόταση ανέφερε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, στην οποία προέβησαν πολλές άλλες χώρες.