27 Ιαν 2009

Ψηφαλάκι, ψηφαλάκι για τα σένα μάζευα ...


Ανακοίνωσε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών εκτός διαγωνισμών ΑΣΕΠ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαγωνισμούς που θα καταρτίσουν τα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες τους και η όλη διαδικασία θα συντονισθεί από τις υγειονομικές περιφέρειες. Το ΑΣΕΠ θα έχει την εποπτεία της νομιμότητας



Πεμ, 03/04/2008 - 04:40

Το 5ο τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3566/2007 που παρέχει τη δυνατότητα σε διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα να προχωρούν σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με την προκήρυξη διαγωνισμών.

Το ανώτατο δικαστήριο κατέληξε στη γνωμοδότηση αυτή, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον επίμαχο νόμο για την κύρωση του οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών με το σκεπτικό ότι συρρικνώνεται ο έλεγχος του ΑΣΕΠ και η αρμοδιότητά του περιορίζεται σε απλό έλεγχο της νομιμότητας.

Τέλος επισημαίνεται ότι το ΑΣΕΠ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για το διαγωνισμό και τις επιλογές των επιτυχόντων.

23 Ιαν 2009

Ανακαλύπτοντας την Αμερική

"Αν οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν περισσότερο χρήμα, θα μειώσουν τα εισοδήματα άλλων ιδιωτών και επιχειρηματιών, κάτι που θα αποφέρει τη μείωση των δαπανών. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η πρόκληση ενός καθοδικού σπιράλ για την οικονομία που δεν πρόκειται να ανακοπεί δίχως εξωτερική παρέμβαση."

Τζον Μέιναρντ Κέινς τον Μάρτιο του 1933


"Πάντα ξέραμε ότι η απεριόριστη αναζήτηση του εγωιστικού συμφέροντος ήταν ηθικά λανθασμέσνη, τώρα γνωρίζουμε ότι είναι και οικονομικά λανθασμένη"

Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 1937 ομιλία ορκωμοσίας για την δεύτερη θητεία του.


" Χρειάστηκε να παλέψουμε με τους παλιούς εχθρούς της ειρήνης - τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, τους κερδοσκόπους, τους ταξικούς ανταγωνιστές, τους σεκταριστές της οικονομίας, τους κερδοσκόπους του πολέμου.
Είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως απλό εξάρτημα των δικών τους υποθέσεων. Γνωρίζουμε πλέον ότι η διακυβέρνηση του οργανωμένου χρήματος είναι επικίνδυνη όσο η διακυβέρνηση του οργανομένου εγκλήματος"

Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ,
προεκλογική ομιλία 31 Οκτωβρίου 1936

22 Ιαν 2009

Σε καθεστώς επιτήρησης

Στις 18 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Ecofin την είσοδο της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ενημέρωσε χθες τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου για τα σχέδια της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας.

Και τώρα ποιός έκανε την δημιουργική λογιστική ;

Ποιός φταίει ;

21 Ιαν 2009

Σύγκριση με τους καλύτερους ή με τους χειρότερους

Θέλω να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Π. Τσίμα για την εκπομπή του και γιατί επιτέλους μας σύγκρινε με τους πρώτους.

Δεν μπορώ άλλο να ακούω τους πολιτικούς να μας λένε ότι
"ναι μεν δεν πάμε καλά αλλά είμαστε καλύτεροι απ' την Γουαδελούπη"

Θέλω να συγκρίνομαι με καλύτερους από εμένα για να προοδεύω
και όχι με τους χειρότερους γιατί τότε θα τους φτάσω.

Ακολουθεί η περίληψη της εκπομπής

Η δυστυχία να είσαι μαθητής... Π. Τσίμας 20/1/09

"O Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου, σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του) στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα. Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο του Χολαργού. Συνομιλούν στο ίντερνετ. Η Βανέσα, έκπληκτη, ανακαλύπτει ότι ο συνομήλικος της έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, ελάχιστη πίεση, κανένα άγχος για την μαθητική του ζωή και για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο κι ότι το σχολείο του- δημόσιο- έχει μέχρι και μικρό στούντιο τηλεόρασης για να κάνουν το μάθημα δημοσιογραφίας! Κι όμως, αυτός ο «χαλαρός» νέος, που πιέζεται ελάχιστα από το σχολείο και βασανίζεται σπάνια από τον βραχνά των εξετάσεων, φοιτά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έρχεται σταθερά πρώτο στον κόσμο, με βάση τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, ενώ εκείνη, που βασανίζεται δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα σε σχολείο και φροντιστήριο και την πνίγει το άγχος, ζει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που είχε αξιολογηθεί στην 25η θέση το 2000 κι έχει ήδη πέσει στην 28η από τις 30 υπό εξέταση χώρες του ΟΑΣΑ το 2006, στην τελευταία μέτρηση!

Την ιστορία αυτών των δύο μαθητών, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας», καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή και μένει με το αναπάντητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν το δικό μας σχολείο να πιέζει τόσο πολύ τους μαθητές του με τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς γίνεται να συζητάμε τόσο πολύ για την παιδεία και να τα καταφέρνουμε στην πράξη τόσο άσχημα;

Καθώς μια ακόμη συζήτηση («από μηδενική βάση», όπως ειπώθηκε αρμοδίως) ξεκινά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η «Έρευνα» της Τρίτης θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, μέσα σε μια σχολική τάξη κι ένα μαθητικό δωμάτιο δύο διαφορετικών χωρών. Κι έπειτα ρωτά δασκάλους, ειδικούς και υπουργούς τι φταίει, τι ματαιώνει κάθε απόπειρα βελτίωσης του ελληνικού σχολείου.

Τρεις πρώην υπουργοί που φιλοδόξησαν να συνδέσουν το όνομά τους με μια μεγάλη μεταρρύθμιση - ο Γεράσιμος Αρσένης, η Μαριέττα Γιανάκου και ο Βασίλης Κοντογιανόπουλος - μιλούν για πρώτη φορά για την εμπειρία τους, τα λάθη τους και τα συμπεράσματα στα οποία έχουν οδηγηθεί."

15 Ιαν 2009

ΓΑΖΑ

Χωρίς σχόλια




































14 Ιαν 2009

Ο αξελέστατος

Στην Κρήτη αξελέστατο λέμε τον ατημέλητο. Καλύτερα τον ατημέλητο σε υπερβολικό βαθμό. Αυτόν που δεν προσέχει καθόλου την εμφάνισή του. Και που αν κάποια στιγμή προσπαθήσει να την διορθώσει θα το κάνει με τέτοιο τρόπο που τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα τραβήξει π.χ. το παντελόνι του προς τα πάνω τόσο πολύ που θα φανούν οι κάλτσες του.

Το να είσαι αξελέστατος είναι στοιχείο που το έχεις από τα γεννήτατά σου. Δεν συμμαζεύεται με τίποτα. Ο αξελέσταστος ντύνεται πάντα βιαστικά έχοντας το μυαλό του σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την εμφάνισή του. Θα φορέσει το πουκάμισο και το παντελόνι αλλά το πρώτο θα είναι το μισό έξω από το δεύτερο, του οποίου το ένα μπατζάκι θα είναι μέσα στην κάλτσα. Η ένωση του παντελονιού, του πουκαμίσου και η αγκράφα της ζώνης θα είναι σε τρεις διαφορετικές κατακόρυφες θέσεις. Κατακόρυφες κατά προσέγγιση 10ο έως 30ο μοιρών.

Θα είναι εντελώς τυχαίο αν δεν κρέμεται και σπάγκος, μαντήλι, καλώδιο κλιπ από κάποια τσέπη του.

Σύμπτωση θα είναι αν το μπλε παντελόνι δεν συνοδεύεται από άσπρα ή καφέ παπούτσια.

Κατά περίεργο τρόπο ή καλύτερα σύμφωνα με την αρχή ότι τα ετερώνυμα έλκονται, ο αξελέστατος νυμφεύεται συνήθως κομψή και περιποιημένη σύζυγο. Ή μήπως είναι η οικονομία της φύσεως που προβλέπει την κάλυψη των κενών; Περίεργο επίσης είναι ότι οι γάμοι αυτοί είναι μακροχρόνιοι.

Διαρκούν δεκαετίες.

Η σύζυγος περνά συνήθως από τρία στάδια.

Το πρώτο είναι το στάδιο της ελπίδας. «Θα τον συμμαζέψω». Το στάδιο αυτό κρατά συνήθως 5-10 χρόνια, καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες. Εκείνο που επιτυγχάνει είναι να διατηρήσει τον σύζυγο καθαρό. Γι΄αυτό οι αξελέστατοι είναι συνήθως πεντακάθαροι. Μόλις όμως της διαφύγει 10-30 δευτερόλεπτα θα φορέσει άσπρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια και χακί πουκάμισο και θα αναχωρήσει.

Το δεύτερο στάδιο που ακολουθεί το πρώτο είναι της στενοχώριας έως την απελπισία. «Ο Μανώλης δεν συμμαζεύεται με τίποτα!». Κρατάει συνήθως 2-3 χρόνια για να περάσει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, της πλήρους αδιαφορίας, που διαρκεί συνήθως 30-40 χρόνια, όπου επέρχεται η πλήρης απελευθέρωση του συζύγου, η ισορροπία του ζεύγους που στηρίζεται στο «βάλε ότι θες αρκεί να είναι καθαρό».

Η σύζυγος προσέχει την καθαριότητα του αξελέστατου και αυτός ανταποδίδει με το να την στηρίζει να είναι όσο το δυνατόν πιο κομψή.

Ο αξελέστατος είναι σχεδόν πάντοτε συμπαθέστατος ως άνθρωπος. Χαρούμενος, χιουμορίστας, πληθωρικός, γελαστός, χωρίς κανένα κόμπλεξ, έτοιμος να προσφέρει στον συνάνθρωπό του και στην κοινωνία.

Αφού δεν προσέχει καθόλου τον εαυτό του αναλίσκεται να προσφέρει και να βοηθά τους άλλους. Είναι γενναιόδωρος, κουβαρντάς, κουβαλητής στο σπίτι του, το οποίο έχει ανοιχτό σε φίλους και γνωστούς.

Κοινωνικές διακρίσεις δεν μπορεί να ξεχωρίσει. Συμπεριφέρεται το ίδιο στον πιο απλό άνθρωπο όπως και σε κάθε ‘διακεκριμένο’. Είναι συνήθως περιζήτητος στις παρέες, αγαπητός και φιλικός και έχει πολύ καλές σχέσεις με ανθρώπους που έχουν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους για διάφορους λόγους.

Το μόνο κακό είναι ότι είναι ολοένα και σπανιότερο είδος ανθρώπου.

Αν ψάξετε στον κύκλο των γνωριμιών σας θα διακρίνετε ελάχιστους ή κανένα ‘γνήσιο’ αξελέστατο. Αυτό γιατί η σήμερα κυρίαρχη ιδεολογία της ‘μόδας’ φρόντισε να τον αντιγράψει, να εμπορευθεί το είδος και τελικά να το βάλει μέσα σε καλούπια.

Έτσι οι μεγάλοι σχεδιαστές της παγκόσμιας συμπεριφοράς στο ντύσιμο βρήκαν στον αξελέστατο τα στοιχεία μιας εξασφαλισμένης επιτυχίας.

Το παντελόνι χωρίς τσάκιση, το ‘jean’. Το προχώρησαν, το πλάσαραν, το επέβαλαν.

Δεν αρκέσθηκαν όμως εκεί. Ακολούθησε το τεχνητά παλαιωμένο, το τριμμένο και φθαρμένο και τελικά το σκισμένο στα γόνατα, στους μηρούς, και όπου αλλού επιθυμείτε ανοίγουν σκισίματα.

Επιδίωξαν επίσης και πέτυχαν να θεωρήσουν ότι αυτό αποτελούσε – το τριμμένο, σκισμένο και κακοποδωμένο παντελόνι, πουκάμισο ή μπουφάν – ένδειξη και σημείο κοινωνικής ελευθερίας, και μάλιστα των νέων, υποκλέπτοντας με απύθμενη θρασύτητα το πραγματικό νόημα του αξελέστατου, του ανθρώπινου τύπου που περιγράψαμε.

Η αντιγραφή, ο μιμητισμός, η υποκλοπή, η προβολή προσπαθεί να επιβάλλει πρότυπο με το οποίο δεν έχει καμμία σχέση. Αυτό γιατί η αποδοχή της παραπάνω εμφάνισης έγινε πολύ της μόδας, ΙΝ κατά την σύγχρονη έκφραση.

Εντελώς δηλαδή αντίθετα από την χαρακτηριστική ιδιότητα του αξελέστατου, που είναι η αδιαφορία προς τους παραδεδεγμένους κανόνες που εκφράζονται με κάποια ‘πρότυπα’ ένδυσης.

Έτσι ο νέος ή η νέα που φορά σήμερα σκισμένο, τριμμένο ή μπαλωμένο ρούχο το κάνει για να συμμορφωθεί προς την παραδεδεγμένη μόδα και όχι για να αντιταχθεί σε αυτήν.

Αν θέλει πραγματικά να αντιταχθεί ας φορέσει μια καλοσιδερωμένη και κομψή φούστα και μία λινή ή μεταξωτή έντονου χρώματος μπλούζα. Τότε πράγματι θα ξεφύγει από την προσπάθεια καθιέρωσης της ατημελησίας ως κανόνα ένδυσης.

Στο μεταξύ ο πραγματικός αξελέστατος θα είναι ότι το πιο σπάνιο…

Υ.Γ. Δεν μίλησα καθόλου για το αυτοκίνητο του αξελέστατου – περιμετρικά τρακαρισμένο, με δύο ή τρία φανάρια σπασμένα – το όνειρο κάθε φανοποιού, τον οποίο ουδέποτε επισκέπτεται…

12 Ιαν 2009

Αντε και του χρόνου